„Ужас“ на Дан Симънс

 Ужас в ледената пустиня

1-182587_b   След разтърсващите фантастични творения на Дан Симънс, които прочетох едно след друго /страхотно, просто страхотно!/, се появи ново чудовище – потресаващо приключение, поглъщащо хора и надежда, вяра и промисъл.

   Зарадвах се истински на тази голяма книга. „Ужас“ на Дан Симънс съдържа гигантска доза приключения и страсти, които героите на романа изживяват под непрестанната угроза от смъртта. Пренесох се в един свят на студ и тъмнина през арктическите нощи и заслепение през деня. 

   Романът се базира на реална експедиция и това допълнително придава на произведението живителна неподправеност. Подробностите, с които е изпълнена книгата, чертаят една почти непосилна за възприемане действителност, която сграбчва от самото начало и повежда героите по безбрежния лед към спасението – една толкова желана цел, че очаквах спасение и за себе си. Предизвикателства, преследваща ги смърт, емоции и страдания – това е най-малкото, с което екипажите на „Ужас“ и „Еребус“ се борят сред ледената пустош.

   Един плюс за Симънс – историята се развива през 19 век, когато науката и религиозните суеверия се преплитат и борбата за надмощие е част от сценария на историята. Някои от героите се поддават на натрупаното напрежение и обзелата ги безнадежност ги поставя на колене, молещи се за спасение, и в същото време слаби духом жертви на еволюцията. Други съзнават, че спасението им е единствено в собствените им ръце.

   Богатството на характери прави от книгата въздействащ опус с почти безкрайни варианти в посока към възможния край на приключението. Докато четях, нито веднъж не се замислих как ще свърши всичко, а просто се оставих на психологическия ужас, оплетен от майстора Симънс.

С чиста съвест поставям този роман на едно от челните места в личната си класация.

Едно мнение за “„Ужас“ на Дан Симънс

  1. Pingback: „Лешояди“ на Дан Симънс | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s