"ГЕРОИТЕ УМИРАТ" – КНИГА 1 ОТ "ОТВЪДИЕ" НА МАТЮ УДРИНГ СТОУВЪР

Брутално фентъзи пиршество

    Преди повече от година, реших да „глътна“ малко литературно насилие чрез триумфалното тритомие на Абъркромби, с което издателство „Колибри“ ме качиха на бойния си флот с качествената си селекция от фантастика и фентъзи. Дойде редът на Матю Стоувър и „Героите умират“. Не спирам да се учудвам на пропуските на българските издатели през годините относно книги, които разкопават из основи човешката фантазия, но така и не могат да се вредят за издаване на български (какъвто е случая със Стоувър и неговата поредица „Отвъдие“). Е, изборът от англоезична фантастика и фентъзи е огромен и прецизната селекция си е бойна задача с повишена трудност, но пък жанровите литературни колоси си  личат от галактики разстояние. Та поредицата на „Колибри“ – „Галактики“ – се движи по правилните релси и обира моите, а и не само моите, аплодисменти.
    Матю Стоувър е написал великолепна първа книга, която премахва всякакви ограничения относно бойните действия в сцените и не се автоцензурира, когато трябва да е пиперлив в думите си. Това пък е изискването, за да съществува неговият герой Каин – безцеремонен и много обидчив боец, селектиран в едно кастово общество и резултат от непрестанните борби на хората за величие. Каин всъщност е Хари Майкълсън – Актьор със заробващ договор от Студията, ръководена от ламтящи за печалби структури, свързани с по-горните касти. Актьорите се изпращат в Отвъдие – паралелна реалност, свят на магия и борба за власт, нищо неподозиращ какво нашествие от играчи за слава го посещава от Земята. В този различен свят, смъртта е много вероятен изход при неподчинение (както и на Земята) и това е главната причина да бъде превърнат в арена на смъртоносни битки и изпитания за всеки Актьор. Всяка стъпка на Актьорите се проследява на живо от елитна публика, платила солидни пари за това удоволствие, а подбрани записи се продават на по низшите касти.
   Хари Майкълсън е придобил такава известност, че приключенията му в Отвъдие се радват на невероятни рейтинги. Обаче славата си има цена, защото неговият герой – Каин – навлиза дълбоко дори в семейния му живот. В един момент съпругата на Хари го напуска, отчаяна от варварските му прийоми в Отвъдие и липсата му на желание да разбере аргументите ѝ. Тя също си има вземане-даване с паралелната реалност и участва дейно в тамошните битки. Когато Хари разбира, че е попаднала в смъртоносна опасност, решава на всяка цена да я спаси, надявайки се тя да го приеме отново. Мащабът на последвалото приключение, прави от Стоувър един от моите фаворити.
   Стоувър не се е оставил изцяло на бруталните светове от книгата си, а вмъква и преоценките на героите си в кратки, но запомнящи се душевни излияния; те чувстват, изпитват любов и омраза, страх и смелост – онези неща от живота, които ни правят съпричастни с тях, докато тече действието на романа.
   Останах доволен и очаквам следващите части на „Отвъдие“.

Други ревюта за книгата в:

love big books
SCIENCE FICTION, FANTASY AND HORROR
Блогът на Бирето
Изумен
Книголандия

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s