"ЛЯТНА ДЕТЕКТИВСКА ИСТОРИЯ С ТАРАЛЕЖ" НА ДЕЯН КОПЧЕВ

Няколко приятни и отпускащи истории. Хумор за настроение

   Направих си чудесен подарък на Пролетния базар на книгата, който в момента тече с пълна сила, с 14 чудесни заглавия, които ще чета идните дни. Изборът ми се гради на продължително сондиране в Мрежата за мнения и ревюта, които да хвърлят повече светлина върху предварително набелязани книги. Има и още десет подготвени за прочит, които ще чакат ред за вниманието ми.
   Малката хумористична книга на Деян Копчев, се появи в ръцете ми още преди да прекрача прага на НДК и стана причина за вихрената покупка на Базара. Беше представена пред голяма аудитория под Моста на влюбените със специалното участие на Христо Гърбов, който прочете един от разказите, с неговия неповторим стил и чувство към текста. И всичко друго остана на заден план. Потопих се в смешната книжка и останах доволен от прочетеното.
   Първата (и най-дълга) история ме запозна с детектива Чичин, който с много зор (и липса на пари), се опитва да остане в бранша, като си седи в офиса и очаква да го наемат. Докато „се мори“ от чакане, неговият хазяин се опитва по всякакви „мъжествени“ начини да си прибере наема. И о, чудо! – телефонът звънва. Задачата му не звучи като да е обикновена, но пък липсата на пари си казва думата, и детектив Чичин се впуска в търсене на немъртви по българското Черноморие. Следват куп приключения, в които се намесва и едно безобидно таралежче, което „минира“ по всяко време и навсякъде. Прочетох историята два пъти и с кеф продължих нататък.
   Деян Копчев е наредил един до друг дузина неангажиращи и лесни за възприемане разказчета, като броеница от полускъпоценни камъчета, привличащи интерес с почти невероятни и забавни ситуации, някои от които не толкова забавни, но пък със съвсем определена цел – търсене на чудното във всекидневието ни, с което сме заобиколени, но не сме свикнали да обръщаме полагащото му се внимание.
   Изненадите на Копчев продължават с любовните терзания на един порносценарист с принципи, които не успява да спази; съпругът, който е върнат на земята, за да открие своя убиец; изненадващият разказ за разходката на двама ядрени физици (тук ще впрегнете малко мисъл – в началото); разказ за симпатичното грозно момченце, което никой не желае да снима (прочетен на представянето на книгата от актьорът-комик Христо Гърбов с невероятен талант към детайла); мъж, който представя по необичаен начин приятелката си на своите родители; странните възпитателни методи на двама родители. Има и още няколко, които заслужават внимание.
   Лесно давам висока оценка на десет от разказите в тази книга. Е, винаги ще се намери не толкова сполучлив разказ в един сборник, но на мен са ми достатъчни 10 от 13, за да съм доволен.
Още ревюта в:
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s