"ДЕВЕТТЕ ЖИВОТА НА АЛЕКСАНДЪР БАДЕНФИЙЛД" НА ДЖОН БЕМЕЛМАНС МАРСИАНО

Черен хумор и приключения между живота и смъртта


   Да имаш девет живота хич не е лесно, особено ако се казваш Александър Баденфийлд и си на дванадесет години. Александър е последната издънка на едно гадно, направо отвратително семейство, което през вековете е създавало само неприятности около себе си. Не стига това, ами дори е пазено и дундуркано през годините от друго семейство – Уинтърботъм, което е дало клетва да му служи, докато се раждат Баденфийлдовци.
   Историята на Александър започва с желанието му да се обогати с още осем живота, като за тази цел е решил да ги конфискува от собствената си котка. Принципно тя няма нищо против, а това става ясно с едно потвърждаващо „мяу“. Проблемът е в това, че нито един лекар не може да извърши тази манипулация. А, май има един – не непременно нормален, и не непременно законен; за Баденфийлд това е най-малката пречка.
   Книгата си има своя чар, а големите букви и симпатичните илюстрации правят от нея едно малко удоволствие. Разбира се, целта на тази книга е младите ѝ читатели да си извадят съответната поука, която да им бъде „като обица на ухото“ през годините, в които се оформя ценностната им система. Не бих казал, че има нещо кой знае колко страховито в нея, което да накара едно малко дете „да си изкара ангелите“ или да получи психическо разтройство от описанието на жестока смърт. Най-нормалните приказки могат да се похвалят със същото наблягане върху смъртта: опит за изяждане от вещица, вълк и други подобни.
   Приемам, че съвременните деца (повечето) са достатъчно затрупани с върколаци, вампири и други подобни и една забавна книжка с черен хумор няма как да ги съсипе психически и те да придобият неприятни фобии.
   Прекарах си приятно, докато разлиствах бързичко страниците. Книжката е много стойностна, за което трябва да се благодари на автора на текста Марсиано и илюстраторката Софи Блекол, която се е справила направо фантастично.
Куп ревюта:
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s