"СЕНЬОР ВИВО И НАРКОБАРОНА" НА ЛУИ ДЕ БЕРНИЕР

Абсурди, драми и геройства в кокаиновата държава на Луи де Берниер


   Когато една държава се е скрила зад стените на корупцията и икономиката ѝ е заклещена между наркокартелите и повърхностните си лидери, то едва ли тя би просъществувала достатъчно дълго време, за да дари населението си със сигурността, която всеки свободен човек заслужава. В такава държава, гражданите ще са подложени на постоянен тормоз от страна на самозабравилите се управници, които, за да задоволят собствените си щения, ги превръщат в безправни роби и ги подлагат на непрестанни посегателства, сред които умъртвяването за забавление е просто всекидневие.
   Началото на книгата е изпълнено с трагикомични ситуации, които едва не ме накараха да ѝ сложа етикет: „хумористична“, но извращенията, изскачащи от почти всяка страница, ме предупредиха да не прибързвам със заключенията. Пиперливите думички и описанията подлагат на изпитание всяка чувствителна натура, но пък са една стабилна основа, чрез която читателят да се подготви за потресаващата действителност, която описва след това книгата.
  В тази абсурдна обстановка, се опитва да живее Дионисио Виво – преподавател по светска философия, който се нагърбва с нелеката задача да разруши строго установения ред, със своите писма, изпращани редовно до голям вестник. Силата на неговите думи бързо го превръщат в основен враг на Наркобарона, който всячески се опитва да го сплаши с подхвърлени в градината му трупове – резултат от безчинствата на неговите подчинени престъпници, и нелицеприятни „съобщения“, които в основата си отново са свързани с кръв и смърт. Писмата превръщат Виво в безстрашен герой, който се сдобива със статута на легенда и става част от градските фолклор. Той преподава в университета с чувство и правдивост, която лесно обсебва студентите и изгражда геройството и неподкупността му. Срещите му с бандите на Наркобарона, подлагат на изпитание почти безразсъдната му смелост, която подхранва слуховете, че се е сдобил с безсмъртие.
   Надеждата за спасение на обикновените хора, попадащи под обстрела на бандите и наркокартелите, се крепи на тяхната потайна страст към магията и митологиите, които излизат извън човешките умове и разиграват своя странен танц, подхранван от магическия реализъм. Самият Дионисио Виво черпи от тази чудна магия. Религиозните вярвания са толкова преплетени едни с други, че създават обстановка като в приказките.
 Любовта винаги може да си намери място дори сред тази неромантична история. Романтиката си я създават самите герои – Дионисио Виво и неговата сладка Аника, скрили се за известно време от жестокостите, фанатизма и наркотиците, изживяват своите красиви блянове сред магическите си чувства и усещания. Но Берниер не е позволил историята да придобие сладникав привкус: смъртта започва безмилостната си сеч.
   „Сеньор Виво и Наркобарона“ е уникална книга – стряскаща на моменти, но увлекателна и със сигурност ще се хареса на широката аудитория. Отлично попадение на издателство „Лабиринт“, което ме зарадва и със „Стоунър“ на Джон Уилямс
   Друго ревю:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s