„Кучето, запътило се към далечна звезда“ на Хенинг Манкел

 Юел търси своята щастлива приказка

1-172124_b   Малко детски книги могат да накарат възрастен човек да се огледа в мислите на едно малко момче. Юел Гюстафсон има безброй въпроси и сам търси отговор на всички. Не винаги приема „странните“ отговори на възрастните, но е готов да зададе следващия въпрос – на себе си (засега).
   Юел се събужда от неспокоен сън и сяда до прозореца. Навън е снежна нощ. Там е силуета на кучето, което бяга нанякъде. Небето е изпъстрено със звезди. Ако го проследи, може да стигне до истинската си цел.
 
   Да си на единайсет години е сложно и трудно, особено ако вкъщи е само татко Самюел, а мама Йени е тръгнала нанякъде и повече не се е върнала. Юел опитва да си я представи и фантазията му се развихря. Чувства се сам и неспокоен. В училище не е по-различно, защото няма приятели. Врагове, обаче, се намират: учителката и онзи гаден Ото, който повтаря годината…а и всички останали. Единствената защита, която намира е мисленото пътешествие с кораб, на който той е капитан и приключенията, описвани старателно в дневник, които отразяват собствената му действителност. Може да сложи и преграда – тайно общество, в което  да включи бъдещите си приятели.
   Героите на Манкел са чудна палитра от характери, всеки със своите странности и надежди: Тюре, нахалното момче с голямо самочувствие и пакостливи идеи; новата приятелка на татко Самюел – сервитьорка от бирарията, която няма как да измести мама Йени; лудия Симон Вихрушка, който не спи; жената без нос, която всички отбягват.
   Книгата навява някаква дълбока тъга, която сякаш извира от свят, изтъкан от противоречия, в който малки и големи се борят със самотата и малките несправедливости. Красива, но тъжна история.
Друго ревю:

3 мнения за “„Кучето, запътило се към далечна звезда“ на Хенинг Манкел

  1. Pingback: „Сенките растат със здрача (втора книга за Юел) на Хенинг Манкел | Книжен Петър

  2. Pingback: „Момчето, което заспа под снега“ (трета книга за Юел) на Хенинг Манкел | Книжен Петър

  3. Pingback: „Пътуване до края на света“ (четвърта книга за Юел) на Хенинг Манкел | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s