„Наръчник на оптимиста“ на Матю Куик

 Да играеш във филма на живота си

1-183584_b  Иде ми да възвеличая тази книга, не защото е простичка като изразни средства, а защото е написана с чувство и търси възвишени цели. Героят на Матю Куик постига онази лична истина, която всеки от нас би трябвало да търси в себе си още на млади години. Чувството, с което затворих последната страница е несравнимо по сила с каквото ѝ да е друго, обзело ме след прочита на стотици книги преди това. Не написах ревюто веднага след като я прочетох, защото исках да се навържат онези крехки нишки, които водят само до дълбоко разбиране и спокойно задоволство. 
С няколко думи: успях да се промъкна във филма на Пат; проникнах дълбоко в съзнанието му и видях филизите на оптимизма, които никой не  може да прекърши. Душата му е море, в което вълните са само вълни на дълбоко откровение и постепенно разбиране. А Пат е душевно болен. Но аз едва ли мога да скърбя за това, въпреки детското разбиране в съзнанието му; въпреки постоянните му срещи с чудовищното раболепие и неискреност на „истински здравите“. Пат иска само да е щастлив.
    Пат е герой в собствен филм, сценарият на който е написан от Бог. Той се завръща сред семейството си, напускайки клиниката за душевноболни, която нарича „лошото място“, с невероятния оптимизъм на човек, който току що се е родил. Трябва да започне живота си отново – без съпруга, без спомени от последните няколко години и без помощ от най-близките си. Пат си има цел – да спечели отново любовта на съпругата си, която незнайно защо го избягва. Той не си спомня моментът на разрива между двамата, но знае, че по някакъв начин я е наранил. Решението е да тренира, да се промени до неузнаваемост, да ѝ докаже, че може да поема отговорности като съпруг и да започне да я уважава и обича истински.
   Сеансите при д-р Пател са средство, с което може да сподели безпокойствата си и да намери отговори на трудните въпроси. Тифани, появила се сякаш с идеята да замести съпругата му, става постоянен спътник на „мъченичеството“ до заветната развръзка. Тя също се бори със своите си проблеми. Около цялата тази драма, американския футбол е заел подобаващо място, но може само да го приемете като фон, който украсява филма на Пат.
   Матю Куик ме развълнува много. „Наръчник на оптимиста“ е книга, която нанася поправки на вътрешното „аз“ и набирайки постепенно сила, може да ви достави големи дози оптимизъм.
Други ревюта:

Едно мнение за “„Наръчник на оптимиста“ на Матю Куик

  1. Pingback: „Добрият късмет на момента“ на Матю Куик | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s