"КРЪВ ПО СНЕГА" НА НИКОЛАЙ ПЕНЧЕВ

Разследване през Средновековна България

   Николай Пенчев ни пренася доста назад в миналото, за да проследим разследването на Климент – писар по времето на хан Борис І. Действието тече малко преди Покръстването, когато ханът (по късно става княз) избира към коя вяра да се насочи, за да стане по-симпатичен на съседите си. Значи може спокойно да кажем, че действието се развива малко преди 864 година, когато ставаме християни.
   Ежедневието на Борис е доста напрегнато: той е загубил войната със сърбите, които залавят в плен първородния му син Расате и дванайсет от боилите му. Наоколо обикалят престъпни шайки от убийци и крадци, възползващи се от настъпилата бъркотия. Решението е да се проведат преговори, които да отърват сина на хана от смъртта, която направо би съсипала Борис. Пратениците се отправят към границата, където са приети радушно и с уважение от сръбските си колеги. Едно изненадващо убийство нажежава обстановката и Климент се заема със задачата да проведе разследването, заедно с Ратомир, който е представител на сърбите.
   Книгата е доста приятна за четене и не оставя съмнение, че Пенчев си е свършил добре работата. Прави впечатление доста добрата осведоменост на автора за навиците и ежедневието на тогавашните хора. Действието тече плавно и на човек не му остава друго, освен да се потопи в историята.
   Книгата е част от поредица романи с общото заглавие „Старобългарски загадки“ и главен герой – писарят Климент.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s