"ПЯСЪЧЕН ЧАСОВНИК" НА СЕЛИНА АНГЕЛОВА

Онова, което се случва в разкъсаното време


   Преди месец си бях обещал да пробвам най-различни книги, с мисълта да отсея онези, които реално мога да почувствам като любими. Този тест трябваше да ми покаже докъде се простират жанровите ми предпочитания и да сортира в някакъв ред читателските ми апетити. Знам единствено, че поезията не може да пробуди адекватно възприятията ми, въпреки че красивата проза с ненатрапващи се поетични нишки, ме кара да тръпна отвътре. В Goodreads може да видите цялата палитра от жанрови вариации, с които смятам да се занимая в близките няколко години. Някои книги просто няма да прочета, други ще ще чакат реда си, изпреварени от нови в списъка. Но съм сигурен в едно: ще попадам на такива, които няма да мога да разбера изцяло, няма да мога да възприема като обогатяващи ме душевно и интелектуално.
   „Пясъчен часовник“ е точно от тези – книга на вихрещи се страсти, хаос от ситуации, които се блъскат безразборно една в друга и така и не успяват да запалят редовия читател в мен. Търсих специалните нишки, които да навържат страниците в единен текст (като роман?), но не би.
    Всъщност нещата не са толкова зле. Има някаква адекватност тук. Да видим…
   Историята подхваща две жени и ги подхвърля из страниците като излишен багаж. Те са неспособни да сдържат страстите си, понесени от кризата в собствените си умове. В тях бушува сексуална ярост (психичен проблем?), която ги събира и разделя физически, но никога душевно. Те са способни да изпитват чувствена наслада, ревност и неутолима страст; водят непрестанни битки със себе си и околните.
   Поезията е навсякъде – лее се на големи и тлъсти порции, понякога механично обезкостена, друг път с тежки прозаични налепи. Времето тече с различна скорост, проядено от безброй любови и разлъки, напудрени от женска нетактичност. Представете си филмова лента, от която с ножичка са изрязани прелюдиите към сцените.
   Странен роман – без видим сюжет, съграден сякаш от нищото. Всъщност това е опит да се сътвори нещо различно, нещо тотално ново, което не робува на жанровите ограничения. Видях някои силни моменти.
   Поздравявам Селина Ангелова за смелостта да експериментира.

2 мнения за “"ПЯСЪЧЕН ЧАСОВНИК" НА СЕЛИНА АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s