"ДЕЦАТА ОТ ГАРОВИЯ СЕЙФ" НА РЮ МУРАКАМИ

Животът на обречените по японски (18+)
   Трудно ми е да си представя друг автор, освен японец, който може да напише подобна книга. След като съм затворил последната страница, с пресъхнало гърло и повторен опит да се науча да дишам, се чувствам като обладан от зъл дух, който ме е накарал да сънувам кошмари. Кику и Хаши са се настанили в съзнанието ми като две зверчета, които продължават да сеят разруха, въпреки опитите ми да ги преместя, за да направя място за следващата книга. Ето колко е силен този Рю Мураками. Няма да му поставя най-високата оценка, защото не желая да ме навестява често в сънищата ми. Да, тази книга е като съновидение от друг свят, като силна отрова, поразяваща тяло и съзнание, опияняваща като литър силен алкохол, излят за секунда в гърлото.
   Какво ги кара тези японци да издевателстват така над европейските си братя с необичайните си книги? Реалността е различна навсякъде по света, но чудовищната реалност на Рю Мураками не попада в скалата на нищо човешко. Де да беше фентъзи или антиутопия. Тази книга е зла на фона на човешките норми и великолепна, ако говорим за въздействие.
   Две деца са изоставени в сейфове на гарата. Кику и Хаши са единствените оживели бебета, късмет, неспохождал нито едно друго. Телата им помнят жегата, излъчвана от металните стени, съзнанието – тупкащото майчино сърце. Животът им предоставя хиляди възможности, които едно приемно семейство превръща в реално изпълними. Мечтите им ги съпровождат, пробуждайки човешкото и скривайки зловещите спомените дълбоко в душите им. Кику има закалка на спортист, а Хаши – възможности да покори музикалната сцена. Но нищо не е такова, каквото изглежда – демоните се пробуждат, поставяйки на карта всичко, което са постигнали до този момент.
   Тук ще срещнете вулгарен език и малко известни сексуални практики, така че може да съберете доста негативизъм, особено ако сте чувствителни и впечатлителни. Но тези елементи са от особена важност за възприемането на самата книга. Стресиращи са и идеите, вплетени в историята: непонятни причини за убийства и осакатяване, неадекватни действия на някои  от героите или усещането на читателя, че всъщност действията, които се извършват, са абсолютно нормални, на фона на зловещата действителност, обрисувана в книгата.
   Наистина впечатляващо, бих казал. „Децата от гаровия сейф“(18+)
Други ревюта:
Advertisements

2 thoughts on “"ДЕЦАТА ОТ ГАРОВИЯ СЕЙФ" НА РЮ МУРАКАМИ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s