„Анархия на три морета“ на Йордан Свеженов

Свеженов подбира куп колоритни герои и вае с талант

1-187847   Съжалявам, че не прочетох веднага след излизането ѝ „Революция с аритмия на Свеженов, но лесно ще се поправя. Но пък знам, че си имаме един безспорен талант в хумора. „Анархия на три морета се оказа много подходяща за мен книга. На страниците ѝ са събрани цяла палитра от събития, описващи случващото се през последните години в България. Ето за какво става дума:

Още от първата страница Свеженов ни поставя на гребена на вълната, като ни запознава с граничарското куче Касичка и лейтенант Търмъков – странен индивид, който уж пази границата по време на инвазията от сирийски бежанци. В старанието си да прибере поредния подкуп, Търмъков изпуска да засече група арабски терористи, които минават спокойно границата и започват кроежи за дестабилизиране на България.
Идеите им за предизвикване на хаос изобщо не приличат на тези на техните събратя. Без да имат какъвто и да е опит, те приемат за име на организацията си „Баджанаци-отмъстители“ и започват подготовка за „отрязване“ на Варна като методично прекъсват електричеството, телефоните и пътищата на града. Съучастниците им в София се готвят да предизвикат протест пред парламента и хитра инсценировка.
   В разгара на лятото възрастен кмет с минало на любовчия, получава неприятна вест от телефонни измамници, които искат крупна сума пари, за да „спасят“ предполагаемата му внучка Мария от неприятности. Групата приятелчета на кмета се оказват наблизо и всички се втурват да спасяват внучката. От момиче с име Мария е пленен турски бизнесмен, който се опитва да избута скуката от живота си покрай бизнеса с български кашкавал. За Мария си мечтае и популярен актьор в Германия, станал поредния „шаран“ на прословутата ромка от порутен квартал, чиято дъщеря, разбира се, се казва Мария. И посоката на всички се оказва Варна, целта на терористите. За сърцето на Мария се бори и добродушния и честен ром Братпит Зюмбюлев, на когото му предстои първото престъпление. Самата Мария пък заработва като стриптизьорка и мечтае да замине за Германия със спечелените пари. Наблизо е и Иподякон Онуфрий – зависим от наркотиците свещенослужител, който редовно вижда Рая и Ада с помощта на стимулантите. За капак на всичко две близначки, родили се в две различни държави – Русия и Украина, стават неволни жертви покрай данданията.
   Русия и Съединените Щати отново се се сборичкали, но този път причината е трагичен инцидент в Сирия. Налагат се спешни преговори край Варна на борда на повреден руски боен кораб. От страна на Русия ще преговаря Сергей Лавров, а от американска – Джон Кери. Тук Свеженов не си е поплювал и е превърнал двамата в доста карикатурни личности.
   Самата книга може да се разглежда и като предупреждение. Наред с хумора и окарикатуряването на някои типажи, срещащи се на територията на България, Свеженов може да предизвика доста размисли. Всички помнят какво се случи пред парламента и колко дълго продължиха протестите, как действат провокаторите и колко малко е нужно, за да се манипулират психически нестабилните хора. Станахме свидетели на атентат, а бежанците продължават да пресичат границите. За много от тях бяха организирани хайки, защото смущаваха и плашеха лабилните хора. Лично съм свидетел на това.
   Успях да се позабавлявам няколко часа и съм абсолютно сигурен, че така ще направят и много други читатели. „Анархия на три морета“ е непрекъснат водовъртеж от събития, вихрена комедия с постоянен заряд, която усмихва съвсем спонтанно. Заслужава си.
Оценка от мен: 4.4 / 5
 
Друго ревю:
Advertisements

5 thoughts on “„Анархия на три морета“ на Йордан Свеженов

  1. Pingback: „Последната олимпиада“ на Йордан Свеженов | Книжен Петър

  2. Pingback: „ЧУДОТО В ПОСКОКОВА ДРАГА“ НА АНТЕ ТОМИЧ | Книжен Петър

  3. Pingback: „Сто яда“ на Емир Костурица | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s