„Последната олимпиада“ на Йордан Свеженов

С бодра крачка към края на света

1-199751_b   Не е лесно да се засмееш, когато проблемите на света стават и твои проблеми, само защото не можеш да се преселиш на нова планета – каквото и да се случва някъде по света, се отразява на всички, с малка вероятност за измъкване. Глобализация. Но когато се намеси класен хуморист, за да поразчупи нещата, просто дишаме с пълни гърди и се забавляваме, докато летят бомбите. А е адски трудно да се направи, вярвайте ми, особено в книга, защото знаем колко трудно се шлифова хуморист, който може да ни спечели и с роман, освен с традиционните вицове, които така или иначе са на всяка крачка в социалните мрежи и по улиците. Ето това харесвам на Свеженов – мащаба на мисълта и свободата на фантазията, чрез които като на шега се случват книги като „Революция с аритмия“, „Анархия на три морета“ и съвсем свежата „Последната олимпиада“ („Сиела“, 2016).
Който каквото ще да говори, но за мен Свеженов е като глътка свеж въздух насред всекидневните тегоби за щяло и нещяло, които са ни притиснали от десетилетия. Ето защо трябва да уважаваме хумористи като него, защото не се срещат често и рядко се появяват.

   Както споменах, Свеженов пише с мащаб и разказваческо умение, без което нещата никога не се получават, каквито и литературни техники да се използват. Ето защо и „Последната олимпиада“ ми дойде като дълго чакана разтуха от медийният апокалипсис напоследък. Хващайте книгите, както се казва в такъв случай и хич да не ви пука. От желязо не сме, но можем да проявим разум. Обаче много разум не се среща сред колоритните герои на Свеженов, което е и причина да им се случват все интересни неща от рода на изкуствено предизвикана вирусна пандемия, изнамирането на старо ядрено оръжие, създаването на циганска империя насред Балканския полуостров и куп мащабни диверсии в няколко горещи точки на света, включително задаващите се олимпийски игри в Рио де Жанейро. На премиерата дочух, че книгата си е истински трилър и наистина се оказа така. Но това е в плюс, защото така заложената идея въздейства по доста по-директен начин и създава атмосфера на напрежение. Напрежение по света създава и традиционната колоритна група мургави герои, които навсякъде се чувстват като у дома си, или ако има и грам съмнение в това чувство, веднага привеждат обстановката според личните си предпочитания. Свеженов смело и без излишно увъртане използва всичко, с което е известен циганския етнос, за да „облагороди“ книгата си със свеж хумор и да се почувства характерната му обсебеност (в положителен смисъл) от последните световни тенденции. Обидени не би трябвало да има, защото това си е пародия отвсякъде, дори да са засегнати най-наболелите проблеми, които ни бъркат в здравето.

   Който е чел предишните книги на Йордан Свеженов знае, че пише наистина обсебващо и е трудно да го пренебрегне човек. Поне за мен е така, и то само след една прочетена книга. Все още не съм чел първата му – „Революция с аритмия“, но и това ще се случи. Аз съм сигурен в едно – че книгите му ще се четат, защото не робуват на моментни изблици на вдъхновение, а са писани и редактирани упорито, за да ни е добре на нас, читателите. На Свеженов това му е работата, ние пък се забавляваме от резултата. Ами обсебен съм от него, не крия. Да е жив и здрав и да радва почитателите си, както несъмнено го прави до момента под някаква форма. Светът може колкото си иска да се променя, Свеженов винаги ще е на линия, за да покаже своите литературни мускули, без да се пести, както сам си го може. Ех, каква усмивка съм отпрал в момента… 😀

Оценка от Книжен Петър: 4.4 / 5

Други ревюта:

Книголандия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s