„Другата ръка“ на Крис Клийв

Две истории за загубеното и спечеленото

1-197826_b   Би звучало неубедително, ако започна с мрака – мракът, който се настани в ума ми след като прочетох тази книга. Има тъга, има изпитание, има кошмарна действителност. Такава е книгата като цяло. Но като се замисля, всяка отделна част носи свой характер – една част тъга, една част щастие, една част съжаление и т.н. Многото лица на тази книга изпъкват съвсем ясно още в самото ѝ начало. Изобщо не очаквах, че след първите трийсетина страници ще съм се засмял три-четири пъти. Не е защото съм решил да се подиграя на тъжната история на едно момиче от Нигерия, което е избягало от насилието и унищожението в собствената си страна, а по-скоро заради интересния начин, по който тече нейната мисъл и как само с няколко думи успя да ме накара да ѝ повярвам. „Другата ръка“ („ICU“, 2015, с превод на Невена Дишлиева-Кръстева) се оказа книга за разума, различието, възпитанието, какво можеш да спечелиш и загубиш в този един-едничък живот.

   Романът е вълнуващ само по себе си, но не бих си позволил да ви разкривам подробности, защото може да останете с грешно впечатление. Не е сравнима с никоя друга на подобна тема, защото всеки би я разбрал по различен начин. Аз съм си по-чувствителен, което предполага повече емоционалност в текстовете ми, но не непременно чрез пълно пренебрежение към всичко останало. Затова сега ми е трудно да поставя книгата в определени рамки. Историята е една, но всеки ще я претегля през собствените си представи.

   Пчеличка е бежанка от Нигерия. След щастливо и безметежно детство в едно село, съдбата я поставя пред изпитание, което ще промени изцяло начинът ѝ на мислене и отношението ѝ към определени хора. Тя е от онези, чиито истории винаги започват с „Мъжете дойдоха и…“ и завършват с „…а после ме затвориха тук.“ Когато мрачната действителност се настани в сърцата и умовете, избавлението е или бягство, или самоубийство, за да се избегне мъчителната смърт. И Пчеличка е измислила стотици начини да се самоубие, ако мъжете дойдат. Потресаващо е. Крис Клийв ѝ е дал възможността сама да разкаже за всичко, което мисли, чувства и разбира. Тя говори с гласа на собствената си култура, но шлифован от знанията ѝ за западната. Това е нейното спасение в свят, в който с бежанците се отнасят като към нещо различно и плашещо. След две години в център за бежанци, тя се научава да разбира как мислят западняците и какво е нужно, за да съхрани надеждата си за оцеляване. За да започне същинската история в книгата.

   Другият основен персонаж е млада британка, успяла да създаде около себе си типична семейна среда, в която участват нейният мъж и малко буйно момченце. Неприятностите ѝ започват след една екскурзия в Нигерия, където стават свидетели на нечовешко насилие. Там за пръв път вижда Пчеличка и неусетно свързва живота си с нея. Оттук нататък на двете емоционално свързани жени ще се наложи да преначертаят картата на живота си, събирайки спомен след спомен, за да съберат сили за бъдещето.

   Трогателна книга е „Другата ръка“ – съчетание на драма и мрачно приключение из дебрите на човешкия страх, емоционалност и разбиране. Ясно е, че желанието на Крис Клийв е било да съчетае по някакъв начин различните култури, да смири и накара хората от „нашия“ свят да преосмислят собствените си ценности, да се адаптират към реалността такава, каквато е в действителност. Тази книга е силна по друг начин, не с изпипан език и предварително очертани характери. Чрез Клийв говорят истински хора, които наистина имат какво да ни кажат. Ефектът е във възприемането, така че ако човек действително знае какви са проблемите на този свят, веднага ще разбере колко всъщност е добра тази книга. И истинска.

Оценка от Книжен Петър: 4.3 / 5

Други ревюта:

Книголандия, Аз чета, Книжка с мишка, На по книга, две, Под моста, Книгозавър

Едно мнение за “„Другата ръка“ на Крис Клийв

  1. Pingback: Ако „Другата ръка“ е протегната към теб, ще я приемеш ли? | Аз чета

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s