„Нощта срещу ноември“ на Валентин Попов

Страхът, който ни навестява

1-10000004276001_b   Както при всеки сборник с разкази, отново се заредих се емоции, произтичащи най-вече от мистериите, които обкръжават като хищни птици по-голямата част от героите. Това се случи и при другия сборник на Валентин Попов – „Пепел от мрак“, който е част от прекрасната поредица на издателство „Гаяна“. „Нощта срещу ноември “ („Пи Ар Ви – рефреш вижън“, 2016) всъщност е първият сборник на Валентин Попов, чиито хартиен тираж с логото на „Гаяна“ е напълно изчерпан, но за щастие се продава и като електронен вариант. Понеже съм фен на жанровите ъндърграунд разкази,  пред мен изобщо не стоеше въпроса дали да чета тази книга. Въпреки, че е дебют на Валентин Попов, подборката се оказа доста прилична. Аз обаче съм си ненаситен, тъй че ще очаквам и трети сборник. Да видим сега какви чудесии видях в разказите. 

   Сборникът започва с кратък разказ за борбата и оцеляването в природата. В „Бялата посестрима“ се усеща първичното и дивото, изправено пред питомното и човешкото. Трапер, глиган, вълци… Моделът е познат, но тръпката се усеща.

   „Художникът и есента“ ни пренася в тясно таванско помещение, където един притеснителен влюбен мъж се опива от образа на любимата си. Разбира се, накрая получава своя изненадващ подарък. Харесвам разказите, които отдават почит на „старите майстори“ в жанровата литература. Леките нюанси и умело нанесени думи ги превръщат в притегателни текстове за четящите, без да изглеждат като взети назаем. Магията остава.

   „Лиан“ е първичен, див и необуздан, каквито могат бъдат разказите с фолклорни мотиви. Овчар, гора, самовила и звяр го превръщат в една приказна хорър история с интересна развръзка. Не мога да не отбележа колко голямо любопитство ме обзема, когато герои от българските митове и легенди оживяват, за да попълнят празнините по темата. Всеки е чувал за банши, сукуби и подобни на тях, но друго си е да видиш в действие самовила. 🙂 Самият разказ е богат и наситен с действие. Страхотно попадение.

   „Новата страница на Белла“почти дублира темата на „Художникът и есента“: еротика, любов и красноречив финал с типичен за хоръра елемент. Не съм сигурен дали повторението на тема в краткия сборник е удачно, иначе с удоволствие си изчитам всичко. Личи си добре изпипаната проза, без излишни вметки и разтакаване.

   „Реката“ е страшен само по себе си, защото разглежда доста неприятна тема. Краткостта му само засилва внушението, което преследва. Знам колко противоречиви и дори откровено злобни коментари предизвикват темите за педофилията и инцеста в литературата, но пък всички са наясно, че там забранени теми няма. Поне знаем, че има възмездие, както се случва в този разказ.

   „Стъклено момиче“ е странен, но приятен разказ за мечтите, въображението и илюзиите, които навестяват всеки, независимо от какво тесто е заточен и каква съдба има. Такива разкази бих чел с хиляди, ако има кой да ги пише по-често.

   „Свобода за живот“ се оказа доста богат на събития въздълъг разказ, този път в жанра на научната фантастика. В него мъж случайно се озовава на необитаема планета (или поне така си мисли). Преди да е разбрал, че е попаднал в наистина неприятна ситуация, на него му се налага да влезе в битка за свобода, каквато и самият той не си е представял, че търси. В действителност разказът си пада малко приключенски, но крие смисъл, който би могъл да заинтересува много хора. Харесвам и чета често такива истории, под каквато и форма да ми се поднасят.

   „Тебешир“ ме развълнува много. Всъщност не очаквах да открия точно такъв разказ в сборника и поздравявам Валентин за идеята да го напише. Ако навлезете достатъчно надълбоко в разказа, нищо чудно да ви се наложи да си бършете сълзите. Тук наистина са важни емоциите, онези скрити емоции, които само насаме можем да пуснем на свобода. Битката се води между деструктивното и наистина ценното в живота. За една изневяра, едно хлапе и една липсваща майка.

   „Зеленякът“ си е чист хорър – за чудовището от детството и чудовището, върнало се след четвърт век при един търговски пътник, който живее доста сносен живот, без да е притеснен от нищо. Не бих казал, че този разказ ме изненада много, но е дългичък и има какво да предложи. Не ми  стана любим, което отдавам на по-големите ми симпатии към другите от сборника.

   „Нощта срещу 1 ноември“ е любопитна история с много неизвестни и солидна доза тайнственост. Естествено, нощта срещу 1 ноември е Хелоуин, а едно семейство ще получи отговори, чрез които ще си изясни много неща. Много приятен, има я мистерията и никой не може да предположи какъв ще е краят.

   От „Чаят на г-жа Бърнс“ пък едва не се задавих от смях. Не знам дали това е била целта на Вал Попов, но явно си е свършил перфектно работата. Аз със сигурност не ща да пия такъв чай, каквото и да става. 🙂 Развесели ме, наистина.

   „Кучешка дупка“ слага край на един много интересен дебютен сборник, предшестващ „Пепел от мрак“. Младо момиче се появява сякаш от нищото, за да търси помощ. Нашият човек е склонен да помогне, но никак не е наясно какво и защо се случва всъщност. Професионално изпипан разказ, мисля си. Аз поне не усетих кога прочетох и последната дума.

   Завършвам с надеждата, че ще има още от Валентин Попов до година-две. Но съм напълно наясно, че разказите са специфичен жанр и се „раждат“ след упорит труд и пресяване на идеи, така че ще проявя търпение, за да е всичко както трябва. С изключение на два разказа, останалите ми се видяха доста стойностни и доста интересни. Поздравления за старанието.

Оценка от Книжен Петър: 4.5 / 5

Други ревюта:

My_Life, Сборище на трубадури, The dark corner

2 мнения за “„Нощта срещу ноември“ на Валентин Попов

  1. Pingback: „Брод през световете“ на Валентин Попов – Вотан | Книжен Петър

  2. Pingback: „Ангелите нямат криле“ на Валентин Попов – Вотан | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s