„Милион години в един ден: любопитна история на ежедневието“ на Грег Дженър

Историята на човешката практичност, примесена с щипка хумор

1-198277_b   Сигурно са написани хиляди книги, които изследват човешката еволюция. Не е тайна, че всички те ни слагат на върха на пирамидата, защото в действителност можем да прекроим планетата по какъвто си искаме начин, само да имаме желание за това. Природата няма кой знае какви сили да ни се противопостави, освен с резултата от собственото ни хищническо поведение. Дотолкова сме свикнали с лидерската си позиция, че сме започнали да се занимаваме с по-маловажни неща като бизнес, мода и духовно усъвършенстване. Бих казал, че сами сме налапали въдицата и сега се самоубеждаваме, че правим нещо съществено, тъй като, очевидно, не е проблем да оцеляваме. А тази книга не би могла да се появи, ако към ден днешен все още ни затрудняваха неща като хигиената или правилното организиране на времето. Дотолкова сме свикнали с нещата от всекидневието си, че изобщо не ни хрумва да си задаваме въпроси като „Кой е измислил леглото“ или „Кога хората са започнали да си мият зъбите“. Всъщност въпросите са толкова много, че си заслужава да има и книга, която да отговори на тях. И ето я – „Милион години в един ден: любопитната история на ежедневието от каменната епоха до наши дни“ („Бард“, 2016, с превод на Валентин Евстатиев). Но нас, чудещите се, вече не ни задоволяват само сухите факти, с които са ни пълнили години наред главите в училище и е време да сложим клоунската шапка, така приятелски предложена ни от Грег Дженър. Защото, не забравяйте, че вече сме си навили на масрафа и трябва да се забавляваме. Да видим сега какво имаме.

   Още в самото начало ми стана ясно, че четенето на тази книга ще е доста приятно забавление, независимо от сериозността на изследването, което е направил Дженър. За много от нас дните си приличат, защото обикновено вършим едни и същи неща, които няма как да пренебрегнем, живеейки в 21 век. Те са станали част от ежедневието ни и не ги поставяме под въпрос. Но дори зад тях се крият десетки хиляди години История. Забавна История. 😀 Дженър е намерил начин да ни напълни със знания от собствената си „изба“, което ми напомня да му благодаря, защото едва ли някога щях да науча как са ходили до тоалетна предците ми и защо някога е било доста приемливо да бъдеш мръсен. Знаете ли, че тогавашните лекари, учени, философи, политици и кралски особи са давали абсурдни съвети как да подобрим живота си? Абсурдни поне от гледна точка на съвремието ни. А знаете ли, че дори понятия като „ден“ и „денонощие“ са имали доста неясен смисъл при употреба в речта, ако въобще второто съществува в някои езици? Всъщност много думи са придобили съвсем друго значение от първоначално предвиденото, което си е доста объркващо и нелогично предвид произхода им.

   За да навлезе в дебрите на „тайната история“, Дженър е избрал съботата, за да ни покаже колко много сме постигнали, за да се чувстваме добре в кожата си (това не важи при всички, особено за мързеливите 😉 ). Ставаме, посещаваме банята (и тоалетната), закусваме, разхождаме кучето, ползваме телефона, обличаме се и т.н. Нищо особено, докато не се консултираме с книгата на Дженър.

   Фактите в „Милион години в един ден“ са като гъсто пришити кръпки, които в началото наистина ми се сториха като безредно стълпотворение, предвид многото примери от Историята, измъкващи се оттук-оттам, но постепенно Дженър налага един много забавен стил на поднасяне на информацията, напомнящ на верига от вицове от стендъп комедия. Това определено прави от книгата му едно малко чудо, заслужаващо да му обърнем внимание. Дори бих я препоръчал на отегчените от монотонното си ежедневие и изобщо всички любопитковци. След края на книгата ми беше едно шарено и доволно, усещането не е за изпускане.

Оценка от Книжен Петър: 4.4 / 5

Други ревюта:

Библиотеката

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s