„Резервен живот“ на Лидия Димковска

Неделим живот

1-193494_b   Дълго време книгата стоя непрочетена и като че ли причината беше, че странях от македонските автори, все едно са придобили всички навици на някои български – да налагат едва ли не самопожертвователно своите лични рецепти за хубава проза, катурвайки се често-често по наклона на невзрачността. Не че си нямаме изключителни писатели, от които да се учат по света. Дори са десетки. Лично аз внимавам и изглежда успявам да си подбера такива, с които ми е приятно да общувам чрез написаното от тях. И ето че направих първата крачка, с “Резервен живот“ („Колибри“, 2015, с превод на Божидар Манов) – една невероятна книга с невероятна история, разказана изключително майсторски. Ако не сте чели македонски автори, тази е подходяща за първата среща, защото наистина си заслужава, и то не само защото на мен ми харесва, а и защото самата история крещи да бъде прочетена. Просто е невероятна във всеки смисъл на тази дума.

   Сребра и Злата са сиамки близначки, слепени за главите. Животът им е низ от проблеми – лични, заради своето необичайно съжителство, и с всички наоколо, включително семейството и роднините. Тази Македония от 80-те години на миналия век, в която растат, прилича досущ на България, в която сме живели ние – с игрите, храната и всичките съпътстващи трудности. Сребра и Злата се раждат в спартанските условия на един режим, опитващ се да бъде пълен контрапункт на западното общество. Тук няма специалисти, които да помогнат на близначките, като ги разделят, каквато е и най-съкровената им мечта. Може би някъде в Лондон има достатъчно подготвени лекари, но те са като мираж, дори и да ги има.

   Димковска е до болка подробна в описанието на живота им. Добре е хванала линията, която може да изуми и потресе читателя със своята причудливост. Имах чувството, че чета сензационен материал, но поднесен правдиво драматично и по човешки чувствено. Представете си само всички трудности, с които могат да се сблъскат близначките и може да сте сигурни, че ще ги прочетете в тази книга: общата пулсираща вена, подсказваща вълнението им една на друга; чисто битовите неудобства с мебелите, тоалетната и личните желания за каквото и да е; неудобството от съзряването и първите трепети от сексуален характер; боледуването и неразположенията; постоянните оплаквания на родителите от тях и вайканията на почти всички останали роднини; различните интереси в училище; първата любов на едната от тях и единствената възможност да консумира връзката си… Изумително!

   Самата им история е разказана от Злата – по-ранимата и чувствителна към проблемите, които ги съпътстват, по-религиозната и търсеща по-дълбок смисъл в събитията около тях. В самото начало започват една игра на гадаене, опитвайки се да налучкат най-правилните стъпки за себе си в живота. Да, гадаене, сякаш искат да изключат автоматично поточната линия, която може да ги запрати към всички бъдещи проблеми, заради слепените им глави. Ясно е, че разумът тук не е никак добър помощник, за да преминат през всички изпитания. Те са деца и, разбира се, търсят магията, вълшебството и щастието, което ги чака в недалечното бъдеще. Димковска тук е истински психолог, поставяйки всички карти на масата, без да прибягва до манипулации и да идеализира живота, въпреки че в същия момент чуваме гласа само на Злата и нейната по детски наивно предначертано бъдеще.

    Мога само да кажа, че „Резервен живот“ ми направи изключително приятно впечатление. Да, драма е и описва невралгичен период като разпадането на Югославия, но това също е част от живота, без украси и опит да се пребори съдбата. Не бих искал да правя връзка между това и така мечтаната от близначките операция за разделяне, но няма как да не ми направи впечатление. За мен е достатъчна самата история, защото просто ме изуми. На тия 500 страници има буквално всичко, което може да иска човек, за да остане доволен и дори предоволен от книгата. Не мога да направя друго, освен да ви я препоръчам. Заслужава си.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s