„Изкривени реалности“ на Коста Сивов

Други реалности

1-198306_b   Вече насочих вниманието си към жанрови книги от български автори и ги изчитам една по една. Най-хубавото е, че това се превърна в страст, която не угасва. В многобройните книги с разкази и новели намирам чудесни попадения, въпреки, че някои отделни произведения не ми допадат толкова. Но общо взето съм се превърнал в ненаситен техен читател. За малки книжки като „Изкривени реалности“ („Монт“, 2015), които съдържат само по една новела, ми трябва доста повече убеждаване, преди да се навия да ги чета защото рискът да не ми допадне няма как да се компенсира от друго произведение както е при един по-богат сборник. Но пък Коста Сивов има издаден много любопитен пълнокръвен сборник с разкази („Хубави неща, лоши неща“), тъй че нека пристъпим по-смело към същественото.

   Ако тази новела беше написана преди сто години, лесно можеше да се причисли към „странните“ произведения на ранните фантасти. Но вече знаем (със сигурност не от фантазьорските изказвания на ентусиазираните телевизионни врачки! 😀 ), че физическата реалност крие много изненади. Един факт: ние не виждаме с очите си, а с мозъка. Очите са просто лещи. Но да не ви занимавам с това. „Изкривени реалности“ се впуска малко по-далеч от онова, което ни е известно и събира накуп пътуването във времето, паралелните вселени и сънищата. Началото не подсказва за нищо такова. Франк Джаксън и Джейсън Морис са типични представители на своята класа, като Франк е съветник в закъсала компания, която го възприема за последния коз в оцеляването си, а Джейсън е художник, който се радва на многобройните си приятели и успешна нова връзка. Дори самите те не предполагат, че ги свързва нещо, извън зоната на обичайните им възприятия. Докато всеки от тях се е устремил към собствените си успехи, виновникът за необичайната им връзка решава да се появи на сцената.

   На пръв поглед новелата е доста семпла и се чете бързичко. Изненадите се крият във втората половина, което не е необичайно, но пък може лесно да ви объркат, затова внимавайте. Хареса ми мистерията със заглавията на отделните части, както и намесата на доста странни същества, идващи от… Това сами ще разберете. 🙂 Няма как да се пренебрегне и дозата хорър, примесена с крими елементи. Според мен има и някои наивни моменти в развитието на определени сцени, което ме стъписа за миг, но не повлия особено на удоволствието от четенето. Смятам, че новелата би могла и да е по-добра, ако съдържаше повече напрежение и обрати. Но със сигурност не бих се отказал да прочета друго от Коста Сивов. Вече споменах за сборника с разкази. Скоро ще видя и него.

Оценка от Книжен Петър: 3.7 / 5

Други ревюта:

Anna Hells, От Нели за вас

2 мнения за “„Изкривени реалности“ на Коста Сивов

  1. Pingback: „Хубави неща, лоши неща“ на Коста Сивов | Книжен Петър

  2. Pingback: „Изкривени реалности” от Коста Сивов – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s