„Марудските катакомби“ на Донко Найденов

Приключение в неизвестното

1-198307_b   Отново се спрях на малка книжка, която съдържа само една новела, но като знам, че авторът има цял сборник – „Хоризонтите на лудостта“ (и не само!), от който се заинтересувах, реших да започна с „Марудските катакомби“ („Монт“,2015) все едно е предястие към основното. Покрай митичния сборник „Писъци“, си направих списък с автори, на които да обърна специално внимание и Донко Найденов влезе в полезрението ми. Ако се питате колко още има за четене, мога да ви гарантирам, че спокойно ще си запълня една година с жанрови книги от български автори. 

   Новелата ми напомни за доста от класическите приключенски романи, които четях през детството си. Имаме пътуващи изследователи, които тръгват към малко селце в Киргизстан, за да се опитват да открият изчезнал млад студент. Единствената информация, с която разполагат, са две писма, съдържащи кратко описание на премеждията му сред местните жители, и нищо друго. Донко подготвя почвата за изненадите, вкарвайки няколко ключови думи като „неидентифицирани форми на живот“, „тайните на Вселената“ и други подобни, за да ни поведе по стъпките на една мистерия. Ако си мислите за Индиана Джоунс, Хайнрих Шлиман или Хауърд Картър (откривателя на гробницата на Тутанкамон), сте доста близо до истината. Аз пък лесно бих ви пратил при Едгар Бъроуз и Артър Конан Дойл. Всъщност тук имаме един любител на паранормалното, един бивш такъв и инспектор от Скотланд Ярд. Те наистина са доста различни като типажи и мислене и рядко са на едно мнение, когато се опитват да взимат решения.

   Макар и кратка, новелата се опитва да намери пролука сред много от неразрешените мистерии от световен интерес. Когато човек стигне до края на историята, наистина си дава сметка колко много неизвестност ни заобикаля. И въпреки че всичко напомня на някоя от всеизвестните конспиративни теории за произхода на човека и изобщо за живота на Земята, прави впечатление колко много логика има във всичко (като изключим някои фрапиращи подробности 😀 ). Като цяло останах доволен, а интересът ми към нещо друго на Донко Найденов нарасна неимоверно. Все си мисля, че ако обемът на „Марудските катакомби“ се разшири малко, би се получил един добър приключенски роман с фантастични елементи. Вярвам, че в един момент Донко ще е способен да напише доста по-дълго произведение, в което да разкрие своя потенциал. Но все пак не бива да го припирам много за това, защото от малкото негови неща, които съм прочел, знам, че е доста добър в кратките форми. Нека има, както се казва, пък ние, читателите, ще попиваме като сюнгери интересните истории. А пък аз скоро ще видя за какво иде реч в „Хоризонтите на лудостта“.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Други ревюта:

ЦитаделатаMy Fantasy ExperienceLostov, THE CRAZY ADMINS

Едно мнение за “„Марудските катакомби“ на Донко Найденов

  1. Pingback: „Марудските катакомби” от Донко Найденов – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s