„Кралят на зимата“ на Били Стефанов

Битката на последния

1-197608_b   Бавно и славно се връщам към фентъзито и се радвам, че това става чрез български автор. Не сме много известни с романи в този жанр, но има надежда в близките години да излезе качествена поредица. Това се опитват да направят редица автори, някои от които тепърва прохождат като писатели. Но нека бъдем реалисти – все пак от читателите зависи дали нещата ще се развият или ще замрат още в зародиш. Мисля си, че у нас няма как да се зародят поредици като „Песен за огън и лед“ и „Малазанска Книга на мъртвите“, но пък има шанс да пробият по-стегнати романи, които не копират изцяло големите в жанра, а се борят за читатели с теми и герои от нашенските митове и легенди. Малко тунинг е добре дошъл, нали ще е фентъзи, а не приказка. 

   И стигнах до Били Стефанов и неговият опит да се хареса на читателите със своята книга – „Кралят на зимата“ („Ропринт“, 2015). Тя е стегната и дори забързана в някои моменти, за разлика от типичните фентъзи тухли. През последните месеци за нея се появиха изненадващо много отзиви, които определят книгата като интересна и сравнително добра като идея. За мен това беше достатъчно, за да се заинтригувам. След тези триста и петдесет страници вече имам изградено мнение, което донякъде съвпада с написаното в останалите ревюта. Обаче се опасявам, че някой здравата се е опитал да саботира интересната история с нетипично груби грешки в редакцията и корекцията. Първите страници определено ме втрещиха, все едно целта е била да се нанесе тотален погром, а не да се „изглаждат“ изречения и поправя пунктуацията. Нататък е доста по-добре, което ми помогна наистина да се насладя на написаното.

   Били Стефанов определено има от какво да се вдъхновява, за да напише тази книга – моделите са ясни, а и той се е постарал да внесе известна свежест, като „интегрира“ стари идеи с нови хрумвания. Не бих казал, че това е изненада, защото се прави навсякъде по света. Разликата идва от личния почерк и начинът на предаване на съответните послания и идеи. А Били успя да ме въвлече в историята, и още как – след петдесетата страница се отнесох напълно и потънах в текста.

   Светът в „Кралят на зимата“ е добре разчертан и достоен върху него да се водят битки за влияние и да се лее кръв. Тази роля се пада на норсевите – племенен народ, който е развил уникални умения за водене на битки и притежаващ силата да се противопоставя ни всички съществуващи армии. В съседство живее узурпатор, на когото те са като трън в гащите. За негов късмет го посещава хитра вещица, която му предлага помощ. Сред норсевите расте воин, който се бори да стане пълноправен член на племето си, като се готви да залови изпратеното от местното божеството диво животно. Рогдар е наистина сърцат и готов за подвизи, но скоро се оказва последния от племето си – някаква сила е унищожила семейството и останалите членове на народа му. Време е за отмъщение. Скоро към самотния воин се присъединяват нови спътници, които също имат за какво да се борят, а и силите им не са за подценяване.

   В романа има доста любопитни неща, които правят сюжета богат и интригуващ. На места се включват нови герои и същества. Почти всичко е добре изпипано и разказано. Не мога да си кривя душата – книгата е замислена наистина добре и може да се пребори за повече читатели. От годините четене съм развил поносимост към различните варианти на предаване на определен текст и дори да не ми е съвсем на сърце, мога да се нагаждам, ако историята си заслужава. При Били Стефанов си личи желанието за изява, което е солидно подплатено с разказваческо умение, но има и къде да се изглажда и редактира. Все пак съм доволен от прочетеното. Пожелавам на автора да тренира здраво с думите и скоро да ни зарадва с още свои произведения.

Оценка от Книжен Петър: 3.8 / 5

Други ревюта:

The dark cornerMy Fantasy Experience, Под мостаSciFi.bg, Четат ли двама (видео)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s