„Архиви на злото“ („Досиетата на Боб“ – книга 1) на Чарлс Строс

Демоните на злото изскачат от математически формули

1-201876_b   Едно от хубавите неща във фантастиката е, че няма пречка за авторите да описват невъзможното или невъзможното към този момент. И да, трябват много усилия това „невъзможно“ да зазвучи убедително и интригуващо на читателя. Чарлс Строс е от тези, които не се страхуват да преминават граници и изследват нови територии. Да се явиш пред света с книга като „Архиви на злото“ („Litus“, 2016, с превод на Елена Павлова) един ентусиазъм не стига. Толкова теми във фантастиката са пребродени и рестартирани вече хиляди пъти, че да изпъкнеш с нещо ново е много трудна задача. Определено ще ти трябва достатъчно щура идея, много знания и фантазия, за да бъдеш запомнен и харесван. А Строс се е бухнал в наистина голяма блато, в което плува бъркоч от езотерични практики и наука, смесени по несъмнено интригуващ начин. Няма как да се подготвиш за това, което те чака вътре, макар че на математиците и физиците може да им допадне още от първата страница. За Строс явно важи следното правило: ако създаваш спекулативна наука, се постарай да изглежда достатъчно шашава и трудна за възприемане. Тук има предостатъчно мъчнотии за клетия любител на фантастика, това е несъмнено. Ако сте търпеливи и преминете през началния стрес, ви чака здрава битка със зловещи същества и… разни други, като този на корицата. 😉 За мен си беше борба свободен стил, но без успокояващите ограничения и правила. Как да не му се възхитиш на Строс за умението да загрява мозъка до неприлични температури… Та така. Да видим…

   Ето я и Пералнята – странна и потънала в бюрокрация организация, нямаща нищо общо с останалите си посестрими, включително и тези, които ужким крият извънземни кораби, технологии за след сто години и други подобни. Пералнята се бори с доста по-сериозни врагове – онези с мозъци на гении, сътворяващи красиви формули от човешко знание. Но защо тях? Представете си, че науката е стигнала до знания, способни да докарат на Земята повече кошмари от една война или някакви съдбовни политически грешки; че един способен математик може с правилната формула да разкъса тъканта на реалността и да призове куп демонични създания и същности от съседната вселена, в която важат малко или много по-различни закони. Ако не е Пералнята, познатият ни свят би приключил съществуването си на момента.

   Боб не е точно човек за Пералнята, но, както и други преди него, е стигнал там по най-обичайния начин – умението да призовава странни и зловещи същества със смес от наука и окултни практики. Влизането му обаче е ознаменувано от куп безсмислени задължения и неприятни задачи: глупашки окултни курсове и запознанство с почти откачени безхарактерни типове, които няма къде другаде да срещнеш, освен в най-зверската бюрократична машина, появявала се някога под синьото небе на майката Земя. Е, поне са умни и имат цел – да следят някой математик да не пренесе случайно (или нарочно) ада от съседното измерение или вселена. Малко свежест внася Моу – красива и умна професорка, забъркана случайно с престъпна организация, която май има нещо общо с нацистите и „Аненербе“. Безценно! 😀

   Нацистите? Говорим за други измерения и вселени, значи, ако има все още „оригинални“ нацисти, те явно са избягали някъде отвъд, където продължават да извършват зловещите си експерименти и да подготвят триумфалното си завръщане. Сега Пералнята е на ход.

   Колкото и трудна да е в началото, книгата на Строс е наистина убийствено маниашка. Ако оставим настрана бълващите отвсякъде научни термини, приключението напълно си заслужава. А не са само нацистите са проблемът, но на мен тази част ми допадна повече. Другото ще разберете, ако прочетете книгата.

   Забелязвам, че каквито и книги да си подбирам, те са пълни или с драма и психология, или съдържат солидна доза хумор, независимо какъв е основният им жанр. „Архиви на злото“ е забавна по свой си начин. Боб е страшно колоритен и готин образ, който би допаднал на непукистите и любителите на цветисти фрази. Преводът е страхотен, няма как иначе. Дано излязат и останалите книжки от поредицата.

Оценка от Книжен Петър: 4.4 / 5

Други ревюта:

Книголандия, Shadow DanceTANSTAAFL, още един блог за книги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s