„Скълдъгъри Плезънт“ на Дерек Ланди

Скълдъгъри и Стефани в първото си опасно приключение

 1-151658_b  Скълдъгъри Плезънт е популярен герой вече от доста години. Въпреки че досега не бях чел нито една книга на Ланди за него, имах в главата си доста подробности от сюжета и какво впечатление прави с младите, а и по-възрастните му читатели. Книгата си е тийн по всички параграфи, но е написана с размах, което се харесва и от порасналите любители на фентъзи. За мен няма спънка да чета книги, предназначени за дванайсет-тринайсетгодишни, тъй че реших да започна тази магнетична поредица. Главната причина обаче е, че „Скълдъгъри Плезънт“ („Artline“, 2012, с превод на Емануил Томов) е само първата от сравнително дългата поредица за скелета детектив и има доста за четене. Пък и не виждам в сюжета и грам любовни трепети, които да ме карат да се връщам насила в младите си години. 😀 Вече не вярвам да има любител на фентъзито, който да не знае кой е Скълдъгъри и защо поредицата надминава по брой книги прочутия и „задължителен“ „Хари Потър“. Виждал съм десетки младежи, вперили любопитен поглед в магнетичната корица на първата книга от „Скълдъгъри“ и съм убеден, че това си е любов от пръв поглед. Но нека да оставим Потъровците, а и останалите „легенди“, и да се насочим към скелета детектив.

   Още от първите страници става ясно, че Дерек Ланди се е подготвил доста добре за чудно приключение, включващо едва ли не всички похвати и персонажи за едно брилянтно фентъзи. Не се лъжете, че Стефани Еджли (Валкирия Каин) е все още момиче и едва е навлязла в критическата тийнейджърска възраст. Тя изобщо не се захласва по червилца и готини дрешки, нито се подготвя за първите си любовни трепети. Не! Характерът я влачи към приключенията, а леко дразнещото и нахалство и нетърпение ѝ създават образа на борбено момиче, на което ѝ липсва каквато и да е лигавост и свенливост. Стефани може да те залее с въпроси и постоянно да те държи в шах, както става и с горкия детектив Скълдъгъри Плезънт.

   Всичко започва със смъртта на чичо ѝ, който приживе е писал разни фантасмагории и до самият си край се радвал на завидна популярност. В книгите му има много митология и истории за Древните, които май наистина са съществували, включително и богоподобните им господари – Безликите, надвити от тях с хитро оръжие. За изненада на всички роднини, чичото оставя на Стефани почти цялото си богатство и… тайната за миналия си живот. Гордън Еджли явно е имал доста тайни, защото май е убит точно заради тях. Кой ако не младото момиче ще се добере до тях? Необичайното ѝ запознанство със Скълдъгъри идва в точния момент. Стефани това и чака – хваща дявола за опашката и се счепква с най-отвратителната организация от престъпници, които може да си представите.

   Първото впечатление от „Скълдъгъри Плезънт“ ме навява на мисълта, че ще си прекарам доста добре и със следващите книги от поредицата. Ако харесвам фентъзита, предпочитанията ми клонят към хумористичните, които не ме занимават със стотици страници описания на измислен свят, уж за да „повярвам“ в него, а ударно се впускат в приключения. Така или иначе ще ми стане ясно къде се намирам и за какво се борят героите, нали? Ланди е пич и се забавлява, докато пише, нещо непознато за авторите на „тухлени истории“. Да не ми се обиждат почитателите им, но тази тийнейджърска книжка е също толкова богата на фентъзи герои с характер и типичните за жанра фентъзи похвати.

   Вече се снабдих с още три книжки от Ланди за Скълдъгъри! Скоро ще вида как се развиват нещата. 🙂

Оценка на Книжен Петър: 4.2 / 5

Други ревюта:

Книголандия, Аз чета, My_Life

4 мнения за “„Скълдъгъри Плезънт“ на Дерек Ланди

  1. Pingback: „Мумията Думи и гробницата на Ахнетут“ | Книжен Петър

  2. Pingback: „Да играеш с огъня“ („Скълдъгъри Плезънт, книга 2) на Дерек Ланди | Книжен Петър

  3. Направо ти завиждам, че четеш поредицата за първи път 🙂

    Можеш ли да си представиш какво е да те питат за препоръки за тийн книги/фентъзита и никога да не вземат Скълдъгъри, защото първата книга е изчерпана? Една от най-големите ми мъки в моята книжарничка 😀

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s