„Приключенията на Камо“ на Даниел Пенак

Четири невероятни приключения

1-174052_b   Когато чета истории за десет-единайсетгодишни хлапета, ме обзема онова безумно чувство за свобода отпреди трийсетина години. Тогава ограниченията бяха просто дребни пречки по пътя към забавлението. Имаше някаква мощна спирачка да съм прекалено ученолюбив, но за сметка на това си пълнех главата с куп фантастични истории от книжките в библиотеката. Светът беше свъхголям, а аз се намирах точно в центъра му и наблюдавах всичко случващо се с адски голямо любопитство. Това, което е написал в книжката Даниел Пенак може и да не се е случило в действителност, но го усещах като напълно възможно за онези години. „Приключенията на Камо“ („Емас“, 2013, с превод на Златко Стайков) е като лекарство за скука, което напълно покрива представата ми за забавно четиво за деца.

   Всъщност героите са двама: Камо, като интересен обект за наблюдение от неговия приятел и самият приятел, който разказва случващите се приключения. В първата история Камо се забърква с някаква агенция, която поддържа кореспонденцията му с момиче от Англия, живяло преди два века и крехката му душа бързо е погълната от пламенни чувства. Ситуацията е доста странна, но печели с препратките към една доста обичана книга, чрез която Камо превръща детството си в низ от полезни за неговите години знания. Развръзката  е колкото изненадваща, толкова и любопитна. Второто приключение започва с един старинен велосипед, с който Камо е сериозно скаран. Една катастрофа го отвежда в болница и съвсем изненадващо примесва съдбата му с тази на дядо му, живял някога в Русия. Тук Пенак е намерил доста мистериозен начин да запознае двамата приятели със смъртта. Третото приключение започва в училище, когато сприхавия учител дава на класа задача да опишат как биха реагирали, ако самите те изведнъж се събудят като възрастни, а родителите им отново станат малки. Пенак отново развихря умовете на малките си герои, сбъдвайки на страниците на книгата си поредната загадка на младостта. Четвъртото приключение ни среща с любимия учител, който приема идеята на Камо да подготви учениците за „страшната“ прогимназия. Тогава децата ще трябва да привикват към един куп нови учители, а това съвсем не е лесна задача. Господин Маржрел избира да се превъплъти във всеки един от тях, всявайки истински смут в крехките им умове. Междувременно една дама, която консултира семейства с проблеми, сама се нуждае от помощ, за да намери своята половинка. За Камо това е възможност да блесне с някоя от собствените си „идеите на века“, но в този случай му е необходима помощ. Пенак добре съзнава, че разсъдливостта винаги може да е от помощ, когато се вземат важни решения, затова развръзката в случая е поверена на по-отговорен за действията си човек. Въпреки всичко Камо е герой, който би допаднал на много хлапета. Както се казва в такива случаи, щуротиите може и да са забавни, но в най-важния момент трябва да сме поне малко сериозни.

   „Приключенията на Камо“ е не само забавна и пълна с чудеса. Пенак разбира много добре проблемите на детството и чрез малкия си герой успява да предаде не една ситуация, която изисква повече усърдие за решаване на проблемите. Четирите истории наистина са вдъхновяващи и лесно ще допаднат на хлапетата с възраст около тази на Камо. Пенак оставя отлични впечатления.

Оценка от Книжен Петър: 4.3 / 5

Други ревюта:

Книголандия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s