„Експрес ‘Възкресение’“ на Стивън Романо

На война с престъпни гении

1-202096_b   Обикновено трилърите не следват строго определена линия, за това е трудно човек да прецени дали е попаднал на книгата, която ще му допадне най-много. Но след като намалих драстично интереса си към определени книги от този жанр, започнах да търся само такива, от които се нуждая на момента. Лесно е да се стигне до извода, че трилърите са основно за забавление и човек рядко може да попадне на нещо значимо, което да го заплени до такава степен, че да обяви някоя подобна книга за личен фаворит, изпреварващ куп класики. Ако обаче настъпи момент, в който сериозните книги започнат да те натоварват прекалено много, спасението се крие именно в този богат на възможности жанр. „Експрес ‘Възкресение’“ („Бард“, 2016, с превод на Елена Кодинова) я избрах спонтанно, без да издирвам мнения за нея. Сюжетът ѝ прилича на много други сюжети, но стилът, на който е написана, ме убеди да не се чудя много много. За нея не ти трябва много за мислене, защото е изпълнена с действие и постоянно те кара да увеличаваш скоростта, за да си в крак с историята вътре. Това на практика помага да усетиш напрежението и светкавично да си изградиш мнение за всички участници в драмата.

   Все пак Елрой Кофин не е напълно „прозрачен“. Романо му е дал сложен характер, който му помага да размишлява над живота си, в опит да разбере повече за смисълът на онова, което прави. Може да е имал престъпно минало на касоразбивач, но перипетиите и загубите са го направили мнителен и търпелив, когато ситуацията го налага. Един ден той просто губи почти всичките си близки хора, начело с любимата жена и баща си – верен партньор в кариерата му на касоразбивач. Затворът развива допълнително скритите му умения за оцеляване, а способностите му на хакер с репутация, привлича доста интересни личности, които освен че са готови да му помогнат, се нуждаят и от неговата помощ.

   Направи ми впечатление доста заплетената интрига, в която участниците никога не издават тайните си и човек остава с впечатлението че хитреците са далеч повече, отколкото се вижда от пръв поглед. Елрой всъщност знае най-малко и това му донася куп проблеми. Но най-големият му проблем е, че от любимата му е останал само тайнствен аромат, без други спомени, последица от ненадеен куршум в главата, който едва не го убива. А куршумът е изстрелян от наистина опасен тип, способен на абсолютно всичко. Време е за отмъщение, а това е трудна задача, когато трябва да спасяваш и малолетната дъщеря на тайнствения си покровител.

   Има какво да се прочете в „Експрес ‘Възкресение’“, това е сигурно. Романо пък наистина се е олял с мащабите на интригата. Това обаче е нещо положително точно за този роман. Бих казал, че си прекарах чудесно с него.

Оценка от Книжен Петър: 3.8 / 5

Други ревюта:

Аз чета

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s