„Изтръгнати от корен“ на Наоми Новик

Приказна история за магии с нестандартни герои

1-200707_b   Точно тази книга ми я препоръчаха горещо, но аз и без това си имах едно наум и следях всяко мнение – все пак излизат достатъчно книги, които да ме заинтригуват, а не мога да прочета всички. Е, радвам се, че я прочетох! „Изтръгнати от корен“ („Екслибрис“, 2016, с превод на Ирина Манушева) съвсем не е най-якото фентъзи, но започва твърде любопитно и историята не спира да се развива в нито един момент. Ако имам слабост към определен тип герои, то Агнешка покрива доста голяма част от представата ми за тях. Не харесвам слаби и безволеви героини, но избягвам и тоталните мъжкарани от комиксов тип, които за мен нямат абсолютно нищо естествено в себе си. Хлапетата със сигурност ще се зарадват на образа на Агнешка, не само заради възрастта ѝ, но и заради непохватния ѝ чар и почти затрогващата свенливост, която не винаги изчезва във важни моменти, изискващи смелост и взимане на важни решения. Наоми Новик явно е решила, че повече естественост ще е от полза за целите на историята, въпреки опасността да стане прекалено блудкава и предвидима. Освен това доста от персонажите сме ги виждали из народните ни приказки и легенди, тъй че историята си плаче да бъде прочетена у нас и околните славянски народи. Кажи на някой, че в книгата има следа от Баба Яга и други близки до нас образи, после спомени, че на запад са луднали по тая история и я награждават като за последно. Странна съдба за книга, която не буди достатъчно респект, а по-скоро напомня класическа приказка, напомпана като за фентъзи. Но пък е някак сладка и забавна, което ми направи наистина страхотно впечатление.

   В тази история определено има много за разказване и малко място в ревюто, но ще се постарая да не навлизам в територията на мащабните критически анализи. 😀 Агнешка е почти на възраст за женене и животът ѝ скоро ще заприлича на този на десетки други момичета, които живеят по затънтените места сред природата. Приятелката ѝ Каша пък е смятана за сигурната избраница на местния Змей, който всъщност е магьосник и през определено време си избира девойка за някакви негови си цели. 😉 Денят за избора идва и всички мислено се сбогуват с Каша. Ненадейно обаче изборът пада върху завеяната Агнешка, чието единствено умение е да се мърля и да прави неприятно впечатление. Змеят моментално я отмъква в кулата си, откъдето следи за реда в околността и от време на време се притичва на помощ на бедстващите от Леса – зловеща територия с чудновати същества, които редовно безчинстват сред миролюбивите си съседи – с някоя и друга отвара или магическо заклинание. Никой си няма и представа какво прави Змея с държанките си, освен че след десет години те променят коренно поведението си и забягват на някое по-цивилизовано място да правят бизнес и да си гледат живота. За местните това е добър повод да ги забравят още след избирането им.

   За самата Агнешка това е истинско изпитание, защото очаква да ѝ се случат всички неща от които младите момичета искрено се притесняват. Всъщност Змеят има други цели, но пък си няма представа, че Агнешка си е доста опака по рождение и нищо няма да следва познатия развой на нещата. Новик е забъркала доста комични ситуации около двамата, някои от които в невралгични моменти. Хареса ми нестандартния образ на магьосника – със сприхавия му нрав и компетентност на приливи и отливи. Това ме забавляваше изключително много, като се има предвид, че на Агнешка всичко и идва като природна даденост, която просто трябва просто да открие и доразвие.

   Книгата привлича и с това, че не е част от поредица. Според мен Новик няма да се побои в бъдеще да се разпростре повече из славянската митология – нали все пак книгата ѝ направи фурор сред журитата и посегна към куп награди. За мен обаче определящото тук е несложната композиция и приятния стил.Май човек или ще се забавлява докато чете, или ще се ядосва, че нищо в нея не е чак толкова сложно и интригуващо. А оценката ми и мен ме учудва, явно съм бил в доста приповдигнато настроение. Но си я заслужава, определено.

Оценка от Книжен Петър: 4.5 / 5

Други ревюта:

Сборище на трубадури, Книголандия, Аз четаbookcompass, Детски книгиКнигоядец~, Florian Pekazh и в Goodreads

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s