„От онези, които заслужават да бъдат убити“ на Питър Суонсън

Подходящо време за убийства

1-199454_b   Отдавна се откъснах от младежкия ентусиазъм, с който преборвах всеки новоизлязъл трилър. Сега си избирам книги само с такива сюжети, от които да извлека максимално удоволствие. Би трябвало всички да го правят, нормално е. Питър Суонсън беше набелязан за четене преди доста месеци, но появата на втора негова книга ме накара да прочета първо нея. „От онези, които заслужават да умрат“ („Бард“, 2016, с превод на Венцислав Божилов) не навлиза много в стандарта, наложен в книгите за психопатите убийци, но държи в напрежение с една реалност, от която се плашат всички „нормални“ хора. Може би всеки човек да даден момент от живота си е премислял поне едно убийство. Не можеш да признаеш такова нещо, нали? Повечето хора имат вродени „спирачки“, наложени от възпитанието, моралът, принципите и дори страхът от извършване на такова престъпление. Тук Питър Суонсън освобождава героите си от това табу и предоставя на читателя възможността да проследи какво се случва в главата на хора, които не са родени психопати, но в живота им се случват достатъчно неприятни ситуации, за да се решат на убийство. Обикновено има доста здрава психологическа граница, която пречи на човек да реализира съзнателно истинско убийство. Туширането на това желание става с… реализирането му. Всъщност хватката е да го извършиш мислено, без да има никакви последствия за теб, защото никой не може да влезе в главата ти и да те издаде. Всички го правят, да! Нормално е. Обаче Суонсън пропуска тази част и навлиза в територията на убийствата, които „заслужават“ да се случат в действителност, тези, от които олеква на душата и човек може да продължи живота си без притесненията от миналото.

   Въпреки казаното по-горе, романът на Суонсън не е дълбоко психологически и няма възможности да разстройва или замисля сериозно. Действието тече в миналото и настоящето, като първото изгражда основата, а чрез второто виждаме резултатите и планирането на едно ужасяващо престъпление. Тед Севърсън е успешен в работата си и с няколко успешни сделки успява да натрупа достатъчно пари, за да живее сносно и без особени притеснения. Една среща с привлекателна жена му отваря пътя за осъществяването на най-осъдителното престъпление – убийството. Жената, с която живее, завързва връзка с проектанта на общия им дом, но Тед приема нещата прагматично. Новата му позната се оказва достатъчно смела, за да изслуша намеренията му и да ги приеме за нормални в неговата ситуация. Самата тя крие в миналото си доста зловеща история. Лили Кинтнър е е имала много страхове в детството и младостта си, затова пък решимостта ѝ да поправя неправдите в живота си я довеждат до заключението, че проблемите могат да се решават бързо, чисто и с търпение. Срещата на двамата е белязана от лека романтична нотка, която те поддържат и ценят. Плановете са на масата, а реализацията им е само въпрос на време.

   „От онези, които заслужават да бъдат убити“ се чете доста бързичко, както всеки интригуващ трилър. Хареса ми слогана, част от идеята на който съставя самото заглавие: „В края на краищата всички умират, така че какво ако няколко гнили ябълки бъдат обрулени от дървото по-рано.“ Простичко и ясно, но и страшно, ако човек се замисли сериозно. На моменти ми се искаше да има повече тайнственост и обрати. Но така написан, романът на Суонсън е доста приличен и смислен. Аз обикновено обръщам внимание на психологическия профил на героите, тъй че имаше какво да си отмъкна и тук. Тед е леко безличен и посредствен, но затова я има Лили, с нейните повдигащи духа и разтупкващи сърцето лесно взети решения. Имаше интрига, това е важното.

Оценка от Книжен Петър: 3.8 / 5

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s