„Окото на пирата“ („Кърпена глава“ – книга 2) на Гай Бас

Приключенецът Кърпена глава

1-206607_b   За моя изненада, втората книжка за Кърпена глава се появи съвсем скоро след първата. Веднага я започнах, без да се туткам излишно. Малка проверка ми показа, че засега са написани шест истории за почтиживия (има защо да е една дума!) герой. А защо съм толкова ентусиазиран към тази детска поредица? Ако не сте хвърлили око на първото ревю („Кърпена глава“ – книга 1), трудно ще задвижите логиката. Причината да харесвам подобни истории е в начина на поднасянето им. Подозирам, че Гай Бас има още много чудни идеи за героя си, тъй че мисля да изкарам поредицата докрай. Тук забавлението не е самоцел – просто ситуациите, в които попадат героите, са родени в техните глави. Постепенно започваш да им симпатизираш и в един момент вече се чувстваш като участник в приключенията. Те не са ужасно смели, нито искат прекалено много, но пък държат винаги да им е интересно и около тях да се случват нови неща. „Окото на пирата“ („Фют“, 2017, с превод на Ирина Борисова Манушева) съвсем определено настройва за ново приключение, затова да не губим време. 🙂

   „Приключението е в очите на този, който го вижда“

(Из „Дръзкият дневник на капитан Барутни“)

   Кривогреблово явно си живее както преди, но в близкия замък „Гротеск“ нещата стават все по-интересни. Професор Еразъм Еразмус продължава да си е все така един от ексцентричните луди професори и произвежда какви ли не същества от наличните резервни части, складирани из лабораторията му. Освен че се опива и ентусиазира все повече от ужасяващите си творения, той си мечтае да влезе в Гилдията на Лудите професори, където всички са „доктори по лудо професорстване“. 😀 Тъкмо тогава се появява и заветното писмо-покана за приемането на Еразмус сред светилата в науката. Ако доктор Франкенщайн знаеше за тази Гилдия… 😛 Но това не е материал за настоящата история.

   Кърпена глава пък попада на странна книга – „Дръзкият дневник на капитан Барутни“ и е впечатлен от приключенията на пирата. Желанието му да стане и той пират е толкова силно, че се превръща в мисия на почтиживота му. На помощ му се притичват Съществото и Арабела – момичето с удобните за наритване обувки. Нищо обаче няма да е чак толкова интересно, ако на Кърпена глава не му идва идеята да си създаде с помощта на резервните части от лабораторията на професора спътник в пиратстването. Би трябвало да е папагал, но… не винаги става така, както си го пожелаеш. Междувременно професор Еразмус изчезва и пиратстването трябва да се съчетае със спешното му връщане в замъка „Гротеск“. Освен това си трябва и кораб.

   Гай Бас май има особени предпочитания към шрифтовете и крилатите фрази, защото в книгите му има доволно разнообразие от тях. Те не само „облагородяват“ допълнително текста, но и са като намигване към детската фантазия и шантавите им идеи. Децата обичат забавленията, а поредицата „Кърпена глава“ би доставила немалко количество от тях. Още един плюс е, че героите са грозни. 😀 Да, все са някакви чудовища или чалнати хора с черти от характера, изписани на лицата им. Но някак си започват да стават симпатични. Илюстраторът Пит Уилямсън изглежда е адски добър в работата си.

   Надявам се да имам още по-богати впечатления в следващата книжка. Ще се види. Доволен съм, което си проличава от оценката. Много добра детска книга!

Оценка от Книжен Петър: 4.2 / 5

Реклами

5 thoughts on “„Окото на пирата“ („Кърпена глава“ – книга 2) на Гай Бас

  1. Pingback: „Кланът на нинджите“ („Дневникът на един нинджа“ – книга 1) на Маркъс Емерсън | Книжен Петър

  2. Pingback: „Призракът на „Гротеск“ („Кърпена глава“ – книга 3) на Гай Бас | Книжен Петър

  3. Pingback: „Бърлогата на паяка“ („Кърпена глава“ – книга 4) на Гай Бас | Книжен Петър

  4. Pingback: „Звярът от Кривогреблово“ („Кърпена глава“ – книга 5) на Гай Бас | Книжен Петър

  5. Pingback: „На лов за чудовища“ („Кърпена глава“ – книга 6) на Гай Бас | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s