„Централна станция“ на Лави Тидхар

Физически и дигитален свят ведно

1-2345665432   Все още доста знакови книги във фантастичния жанр от последните години не са намерили пролука към българския пазар, но постепенно тази дупка се запълва. За Лави Тидхар липсва каквато и да е информация в настоящата книга, затова пък намерих доста за него в Мрежата. Израелският писател вече има с какво да се гордее и явно това е привлякло издателството към него. Тидхар си има доста номинации за престижни награди, а и е печелил някои. „Централна станция“ („Бард“, 2016, с превод на Иван Иванов) е последният му засега роман, който е номиниран за наградата „Артър Кларк“ за 2017 г. Въпросът е дали странната модернистична визия на това произведение може да съперничи на вече доста популярните у нас автори на фантастика, заради интересната етнокултурна среда вътре.

   Разбира се, никой не би се учудил, че самата Централната станция се намира точно на територията на днешен Израел и наоколо все още се говори за религиозната „принадлежност“ на това място. Все пак Тидхар е избрал за свои герои всякакви бежанци с произход от Филипините, Китай, Нигерия и още интересни места. Огромният комплекс, построен да изпълнява ролята на космодрум, се е превърнал в последна спирка за кого ли не, но няколко фамилии са намерили добра среда да се развиват и множат на воля. Около модерната инфраструктура обаче кипи живот като във всеки средностатистически малък град: пазари, стари и нови сгради, странна религиозна институция, чиито основни членове са бивши загинали войници, възстановени като киборги с виртуално съзнание. За тези т.н. роботници вече почти не са останали резервни части и те са принудени да си ги просят. Тук бъдещето е приело интересна извратена форма, прикачайки повечето си живи и почти живи (киборгизирани) обитатели към извънземна присадка (възел, паразит), който добавя втора реалност към вече наличната. Тя помага на всички да комуникират като в своеобразна социална мрежа, но и от време на време променя поведението им. Тези, които са избрали да не си слагат присадка, са смятани за „почти мъртви“, защото с тях може да се разговаря само… с уста. Страшното идва, когато те посети стригой – станалите почти легендарни информационни вампири, на които им е забранено да живеят на Земята. Наоколо пък е пълно с произведени от отпадни части деца, които проявяват странни възможности, живеейки едновременно във физическия и дигиталния свят.

   Сред тази идилична картина Тидхар е развил своеобразен сюжет от отделни истории, които сякаш случайно се навързват, когато героите правят бизнес, влюбват се помежду си или просто се срещат в местната кръчма. Доста странно решение на автора, бих казал. Но като се замисли човек, тези случайно пресичащи се прекъснати сюжетни линии извайват по-обширна картина на едно странно, но вероятно бъдеще. Ако сте си задавали въпроси от типа „Какво ще се случи с това и онова в далечното бъдеще?“, то тук може и да откриете някакви отговори. Религия, социални комуникации, космически полети, дигитална информация и изкуствен интелект, паралелна реалност, технологии и виртуални игри, бит и т.н.

   „Централна станция“ не е написан в традициите на научната или приключенска фантастика, дори хваща нещо от митологиите и фентъзито. Просто поглед към един регион, изтъкан в исторически план от постоянни конфликти и предразсъдъци. Бъдещето? Представете си някой, който всекидневно си произвежда богове от отпадни материали; представете си полуорганичен Интернет и напълно свободен информационен поток; представете си странни колекционери, които събират неща (книги, примерно), нищо незначещи за останалата част от човечеството – едни ексцентрици в свят, който се е самоотлъчил от миналото си. Това е. Тидхар просто е извел формула за вероятното ни бъдеще. Е, то съвсем не е блестящо, но пък задава важни въпроси, на които трябва да си отговорим още сега.

Оценка от Книжен Петър: 3.8 / 5

Други ревюта:

Книгоядец

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s