„Винету I“ на Карл Май

Дивият запад на Карл Май

1-203304_b   Тази история е разказана много отдавна, но все още буди възхищението на млади и не толкова млади читатели по цял свят. За мен е удоволствие да видя това прекрасно издание с твърди корици, което всъщност е първи том от цели три за митичния индианец апачи Винету. Аз, както и много други читатели около моята възраст, са израснали с героите от Дивия запад, във време, когато „Да играем на индианци!“ беше едно от най-разпространените забавления за децата. Сега нещата стоят различно, но книжните приключения на Винету и Олд Шетърхенд едва ли ще бъдат забравени. Направете един паралел на тази книга с по-съвременните и веднага ще усетите колко „по-тежка“ ще ви се стори в исторически план. Поколения деца са я чели и обсъждали, въпреки суровата действителност, описана вътре. Какво ще кажете за скалпирането и многобройните мъжки битки, завършващи с убийства сред страниците? Дивият запад наистина е див в истинския смисъл на думата. Всичко в тази книга говори за мъжественост, съперничество, коварство, чест, дълг и достойнство. Днес едно дете би се изумило какви книги са чели връстниците му преди 30-40 години. „Винету I“ („Сиела“, 2016, с превод на Веселин Радков) е приключенска до последната буква, невероятна книга, в която има повече заряд и сурова действителност, отколкото куп съвременни книги, предназначени за подрастващи. Все още продължава да ми въздейства, дори да я познавам още от хлапе.

   Дивия запад: прерия, мустанги, индианци, уестмани, битки на честа, съперничество легендарни герои и оръжия, оцеляване. Въпреки че Карл Май едва в края на живота си стъпва по тези земи, историята му за легендарните Винету и Олд Шетърхенд (Поразяващата ръка) буди респект. Всъщност почти всеки знае нещо за тази част от американската история – за гоненията на индианците, за избиването на милиони бизони за развлечение на бледоликите нашественици в земите на коренното население, за строежа на железницата, пресичаща родните места на племената. Съперничеството между местните индианци и бледоликите завършва с победа на последните, но историята показва, че единствено невинните са загубили в тази битка. Тук индианците се борят за честта и достойнството си. Тяхната философия е простичка и много земна, въпреки че се основава на религиозни практики и символи. Аз и децата от онова време се учихме от книги като тази – от това да проявиш мъжество, до това да уважаваш чуждата и отстояваш собствената си позиция. В тази книга индианците са мъжете, които уважаваме заради честния им и достоен живот, за борбата им против агресора, който колонизира и променя чуждата земя. Бледоликите са предимно грозни човечета или впиянчени злодеи с мръсни дрехи, от които никога не можеш да очакваш добро. Онези, съпричастните с позицията на индианците, излъчват достойнство и разбират живота като ценност, която не трябва да се пропилява току-така.

   Не е нужно да разказвам самата история. Карл Май е включил в книгата всичко, което прави един Див запад див. Умът, съобразителността и хитростта са ключовите фактори, за да оцелееш сред прерията. Борба с гризли, лов на бизони, опитомяване на мустанги, разчитане на следи, бойни тактики и т.н. „Винету I“ е цяла една отделна вселена, от която може да се вземе много. Препоръчвам тази книга не само защото е класика и като дете съм се вълнувал от приключенията и битките на честта, а и защото „тежи“ доста повече от съвременните си образци. Има магия, която може да ти даде само „нефилтрирана“ история като тази. Заслужава си по всички показатели!

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Други ревюта:

Книжни криле, Първи впечатления от последно прочетеното и един материал за Карл Май, който си заслужава да прочетете.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s