„Тайната история на Туин Пийкс“ на Марк Фрост

Туин Пийкс – векове на мистерии и загадки

1-204464_b   Какво си мисли едно момче, което гледа втренчено телевизионния екран, докато тече поредния епизод от „Туин Пийкс“? По онова време имаше какви ли не загадъчни сериали, потопени почти напълно в чернотата на някакви нови и тайнствени измерения. След 1989-а телевизията се обогати неимоверно много и сериали като „Досиетата Х“ и „Туин Пийкс“ нямаше начин да не се промъкнат сред домашния уют на българина. Кой ли се е представял, че някакви си сериали ще започнат да ни въздействат като психотропни вещества и буквално ще ни вземат акъла. Но май нищо не беше толкова въздействащо на психиката, колкото почти театралния „Туин Пийкс“. След първите епизоди човек постепенно осъзнава, че на половината герои им има нещо и че „совите не са това, което са“. Докато всички се опитваха да осъзнаят сюрреалистичността, бълваща от телевизора, излязоха две малки и мърляви книжки: „Дневникът на Лора Палмър“ и „Автобиографията на специалния агент на ФБР Дейл Купър“ (отново налични в книжарниците в един том). Разбира се, веднага прочетох първата, както направиха хиляди и хиляди тийнейджъри, обсебени от личността и живота на младата красавица, убита и опакована в найлон от неизвестен психопат. Дневник! Всички тайни на Лора, написани от собствената ѝ ръка! „Побъркването“ по сериала и този дневник превзе и мен. Вълшебното време, когато „Туин Пийкс“ влияеше като дрога на ума и психиката.

   И се заговори за продължение. Чисто нов трети сезон! Двайсет и пет години по-късно. Това събитие загрява излязлата наскоро „Тайната история на Туин Пийкс“ („Бард“, 2017, с превод на Венцислав Божилов) на сценариста Марк Фрост – книга-досие, изливаща нови и нови истории и доказателства за тайните на жителите и самото градче. Снимки, статии, секретни документи, още подробности за основните лица, познати ни от първите два сезона на сериала, един тайнствен Архивар и куп бележки под линия. Фрост ни връща векове назад, когато индианските племена са обитавали мястото, преди да започне съществуването си градчето Туин Пийкс. Изникналите едва ли не от нищото сведения постепенно запълват празнините и събират отново познатите на персонажи от сериала. Всеки си има минало и необикновена история. Дори са прикачени сведения за наблюдение на НЛО и свързаните с тях странни събития из горите около двата върха. Много мрежи за разплитане, много събития, които изясняват до известна степен поведението на познатите ни герои. Харесаха ми заигравките с мистичните култове, връзките с доста известни личности от американската история, потъването в мрачните тайни на злото като постоянно мъгливо присъствие.

   Книгата е доста обсебваща, особено за запознати с първите два сезона на сериала. Разбира се, аз си ги припомних открай-докрай, защото ми се струваше, че мога да изпусна някоя нишка или да неглижирам основно събитие като несъществено. „Тайната история на Туин Пийкс“ е наистина изпипана професионално, ако говорим за „доказателствен материал“. Ако приемете присърце всичко вътре и вече имате вземане-даване със сериала, нищо чудно да се напълните с допълнително въпроси, на които ще се опита да отговори предстоящия трети сезон. Сам си завиждам, че бях свидетел и участник в истерията преди години. Все още ми влияе, тъй че няма да пропусна новите епизоди. И страшно се надявам да не е променена тази странна театралност на сцените, защото е неизменна част от същността на сериала. Да видим какво ще се получи.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Други ревюта:

Книголандия, КнигоядецPopcorn Movies Bg

Advertisements

One thought on “„Тайната история на Туин Пийкс“ на Марк Фрост

  1. Pingback: Туин Пийкс: „Автобиографията на специалния агент на ФБР Дейл Купър“ на Скот Фрост. „Тайният дневник на Лора Палмър“ на Дженифър Линч | Кни

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s