„Да играеш с огъня“ („Скълдъгъри Плезънт, книга 2) на Дерек Ланди

Ланди доставя още злодеи

1-1297859_b   Мина доста време, откакто прочетох първата книжка от поредицата – „Скълдъгъри Плезънт“ – и преди броени дни си припомних всички подробности, прочитайки я отново. Вече имам хъса и желанието да я довърша за два-три месеца, затова си набавих и последните пет книги, две от които са леко встрани от „потока“, но също толкова интригуващи (на първо мнение). Изненадващо Дерек Ланди реши да напише десета книга от основната линия, с което зарадва сума народ, почитатели и пристрастени към поредицата. За мен това също е радостна новина и повод да се захвана с всички предишни, без да си правя продължителни почивки. Самите книжки имат прекрасно оформление и са много красиви. Това е намек към другите издателства да бъдат по-смели, защото много чудесни книги, предназначени за тази възрастова категория, „издишат“ отвсякъде.

   Особено съм доволен, че и в „Да играеш с огъня“ („Artline“, 2012, с превод на Емануил Томов) темпото не спада и за минута – Ланди има какво да разкаже и го прави доста убедително. Тринайсетгодишната Стефани Еджли вече има доста поводи да си заслужи името Валкирия Каин и се справя все по-убедително с магьосническите трикове. Може би и откритието, че предците ѝ са играли важна роля в миналото, я кара да се старае повече. Но пък какво да прави момичето, когато злодеите се умножават с потресаваща скорост. 😀 Сега тя е важна част от самата История и няма как да стои встрани, това е сигурно. Привидно ужасяващия злодей от първата книга  в миналото, но се оказва, че той е само капка отрова в океана, ако се имат предвид предстоящите схватки с всякакви извратеняци и чудовищни създания. Както го е подкарал Ланди, мисля си, ще премине границата на детското въображение в някоя от следващите си книги. Това чух и от някои приятелчета, прочели вече всичките. Страстните почитатели на Безликите просто няма как да изпитват страх. Е, има един-двама мухльовци. 😀 Изтезанието и Гротескния обаче са си чиста проба изчадия!

   В магическия свят на книгата се случват истински чудеса. „Живото“ отражение, което съхранява спомени и ги предава на оригинала, е отлична идея! Нали Валкирия си спестява училището, как иначе. 😉 Освен това нали злодеите трябва да бъдат измамени, защото няма да е правдоподобно малката Валкирия да ги натръшка без проблеми. 🙂 Разнасят се трупове, възкресяват се мъртъвци, стреля се на месо, хвърчат магии, инжектират се отрови, извършват се мъчения… Да, Ланди си знае работата!

   „Да играеш с огъня“ е поредното удоволствие, на което попадам. Имам още десет книги за четене от света на Скълдъгъри, включително сборник с разкази и история с Танит Лоу. Чудно!

Оценка от Книжен Петър: 4.6 / 5

Други ревюта:

Книголандия, Craзy me, My_life, ATTA’S Bibliophillia, Аз чета, Goodreads

4 мнения за “„Да играеш с огъня“ („Скълдъгъри Плезънт, книга 2) на Дерек Ланди

  1. Ммна, правилно да ти казали за по-късните книги. Обожавам ги всичките, макар не винаги да се отразяват добре на емоционалното ми равновесие 😀 Нуждаеш ли се от побутване, за да хванеш третата книга? *побут*

    Бтв – Танит ❤

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s