„Кръвта на чудовището“ на Р. Л. Стайн

Класическо чудовище сее ужас

1-205762_b   Не можах да устоя повече и награбих следващите две книжки от детската хорър поредица Goosebumps. Всъщност изобщо не се плаша от книжни страхове, още повече предназначени за деца, но се забавлявам доста, докато разгръщам страниците. Неизвестно колко деца за 25 години, откакто е започнала да излиза поредицата, са потръпвали от чудовищните създания на Стайн. Ужасийки без кръв, но убедително разказани! Вече се насладих на „Нощта, в която куклата оживя“ и „Морското чудовище“. Да чете детска класика може всеки малчуган, но страшните книги са съвсем друга работа. Ако Стивън Кинг е висока топка за детското въображение, то Р. Л. Стайн си е напълно подходящ за малките хора. Всъщност аз си награбих Кинг още когато разбрах какво съдържат книгите му, но при мен я има закалката на класическата фантастика и приключенските романи за човекоядци и митични чудовища. Само си представете колко свалени скалпове, кръв и убийства има във „Винету“ и ще разберете, че книгите закаляват децата повече от съветите на родителите им. 😉 Четенето е просто необходимост и нечетящите хлапета изпускат страшно много. Но да видим какво ни предлага „Кръвта на чудовището“ („Хермес“, 2017, с превод на Нина Руева)…

   Май повечето чудовища вече са измислени и редовно четящите и гледащи филми на ужасите няма да се изненадат от това тук: неизвестна зелена субстанция оживява и сее ужас в двете хлапета от историята. Евън е типичното дванайсетгодишно хлапе, което трябва да изтърпи „странните“ решения на родителите си. Един ден те заминават и оставят хлапето на грижите на възрастната му пралеля и странната ѝ котка Сарабет. Е, поне кучето Тригър ще му прави компания, защото лелята, освен че е възрастна, е и глуха. Докато търси забавления, Евън се запознава със сладката Андрея. И двамата не си харесват особено много имената, но пък могат да си запълнят времето с игри. Наблизо има магазин за играчки, а момчето е получило десет долара, които може да похарчи. Покупката е кутия, на която пише „Кръвта на чудовището“, нещо особено притегателно за децата. А и струва само два долара. Докато чуденето се оказва основното им занимание за деня, Тригър си хапва от субстанцията и странните явления започват. Освен това „кръвта“ започва да расте, което се оказва истински проблем.

   Стайн разказва класическа история, това е ясно. Лелята е странна, котката се държи непривично, родителите са спокойни, а децата ги вършат едни… 😀 Вероятно сте чували за „The Blob“, класическия филм от 1958-а. Тук нещата стоят малко по-различно, което е в плюс за книжката. Подобно „чудовище“ разбужда наистина първични страхове. Представете си нещо безформено, което може да проникне навсякъде и не може да се убие по познатия начин. Завиждам на хлапетата, които за първи път ще се сблъскат с подобно „нещо като нищо“. 😛 Като за детска книжка, изпълнението е добро, което ме подсеща, че имам да чета още една от Стайн – „Призрачната маска“.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Други ревюта:

Книжни криле, интервю със Стайн

3 мнения за “„Кръвта на чудовището“ на Р. Л. Стайн

  1. Pingback: „Призрачната маска“ на Р. Л. Стайн | Книжен Петър

  2. Pingback: „Един ден в Страхоландия“ на Р. Л. Стайн | Книжен Петър

  3. Pingback: „В гробницата на мумията“ на Р. Л. Стайн | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s