„Ангелско нашествие“ („Penryn & the End of Days“, кн. 1) на Сюзън Ий

Войната на ангелите и хората

 1-199802_b  Явното надмощие на апокалиптичните тийн романи за вампири, върколаци и ангели придърпа доста младежи към фантазиите за необикновени връзки между митологичните същества и хората. Въпросът как така студенокръвните, примерно, правят любов, без девойката да се почувства поне малко некомфортно, не беше от съществено значение, но затова пък мечтите бяха живи и куп книги с подобна тематика изпълниха рафтовете в книжарниците. Хорър героите започнаха да изпъкват с оформени сякаш от фитнес тела, тотално напуснаха класическия си произход и населиха Земята, за да правят сечено на Брам Стокър и сие. Ами, не, не ме привлякоха и не отворих нито една подобна книга. Но за Сюзан Ий чух нещо по-различно и реших все пак да пробвам, а не да се правя на „дръж ми шапката“. Все пак това са си ангели и би могло да си ги представя в съвършени форми. 😀 А и разбрах, че тук фитнес мъжагите имат забрана да поддържат връзки (не че не нарушават правилата понякога, разбира се), което ги предразполагаше към вършенето на основната им работа – съсипването на човешката икономика. „Ангелско нашествие“ („Емас“, 2016, с превод на Елена Петрова) ми дойде доста добре, като дори накрая бях изненадан от здравата битка и експлозиите. Да видим как изглежда всичко отвътре.

   Откакто има писмено слово и хора с фантазия, всякакви твари се опитват да заробят човечеството, все едно не сме си самодостатъчни с всичките тези войни и претенции, че сме богопомазани. Ред е на цяла армия от ангели да потърси саморазправа с маймуните (както ни наричат всъщност) и да покаже мускули. Те са божествено красиви и летят като птици. Крилата им са нежни и ти се иска да ги погладиш. Само че тяхната цел е да ни съсипят и заробят. Седемнайсетгодишната Пенрин изживява трудно това посегателство, а и все още не се е справила с  ексцентричната си майка, завладяна от собствени демони, и осакатената си седемгодишна сестричка, нуждаеща се от грижите ѝ. Наоколо пърхат ангели, големите градове са в руини, а храната е на привършване. Отделни групи са се изолирали в тайни лагери, за да се подготвят за ответен удар. Гладни за човешко месо нефилими и други същества бродят буквално навсякъде и съвсем нажежават обстановката. Сюзън Ий не се притеснява да излива литри кръв и да откъсва крайници, което е в плюс за историята, колкото и гадно да изглежда на пръв поглед. Така Пенрин се запознава с един от ангелите, нарочен за премахване от адската половина на вида. Крилата му са отрязани и той е принуден да спазва негласно примирие с човешките колонии, докато не намери хирург да му ги пришие. В битката е отвлечена малката сестричка на Пенрин, което ражда един крехък съюз между човек и ангел. Сега те трябва да поемат по пътя към възмездието и да спасят невинната жертва. Трудна работа, когато дори няма доверие помежду им.

   „Ангелско нашествие“ започва като традиционна тийн история и постепенно разкрива все нови и нови страшни факти за ангелите и тяхната тайнствена война. Отношенията между Пенрин и ангела не ми се сториха достатъчно правдиви, но към средата на книгата, лъсването на определени истини, направиха нещата по-поносими за мен. Сюзан Ий е предпочела да не ни будалка с лесни решения и чувствени целувки – нещо, намекващо за доста насилие с развитието на действието. Не ми хареса особено постоянното взиране в нечие мускулесто тяло, макар и през погледа на поотрасналата тийнейджърка. Свежи идеи не видях почти никъде, освен в последните петдесетина страници, когато всичко заприлича на тотален хорър и ми повдигна настроението. 🙂

   Наистина има какво още да се желае, но все пак историята продължава в други две книги и съм настървен да си получа допълнителните емоции. Да не насилваме обаче нещата, все пак чета доста по-различни книги и просто надникнах в непозната територия. Скоро ще грабна и втората книга.

Оценка от Книжен Петър: 3.7 / 5

Други ревюта:

Книголандия, Аз четаWriting is fun, Претрупаното книжно рафтче, … (Скоро ще публикувам и други линкове към ревюта, че са повече от 20!)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s