„Гореща зона“ на Беър Грилс

В сянката на нацистките експерименти

1-1345676543   Много често при трилърите има известна повторяемост на сюжетите, особено когато става въпрос за конспирации, които имат качеството да възбуждат човешкото въображение. При тях никога не разполагаш с достатъчно факти и си склонен да интерпретираш, за да получиш поне някакви смислени отговори. Можеш да се ръководиш само от това, че някой някъде крие нещо, което не бива да се разгласява публично, заради някакви колосални последствия. Много от съвременните приключенски трилъри са написани именно върху такава основа и с това привличат завиден интерес. И Беър Грилс следва същата линия. Както при „Призрачен полет“, така и в „Гореща зона“ („Бард“, 2016, с превод на Венцислав Божилов) можем да надникнем назад в Историята, стъпвайки на поредните конспирации, вдъхновени от времето на Третия райх. Този път Уил Йегер ще има честта да се забърка в строго пазени от нацистите тайни, свързани с употребата на биологично оръжие. Освен че продължава да търси похитеното си семейство, сега е принуден и да се изкачва по тънкото въже на собствената си психическа устойчивост. Явно Грилс е решил да следва точно определена нишка в поредицата за героя си и в един момент ще се постарае да напише грандиозен финал. Този похват ми харесва и аз с удоволствие проследих тази нишка. Но, както се сещате, в основата на всичко при Грилс е оцеляването. Той е толкова навътре в тази проблематика, че книгите му са като инструктаж за преодоляване на изпитания. Да видим…

   След приключението в Амазония, Уил Йегер все още не е спокоен. Враговете му не са победени, а и имат за заложник един от хората му, когото да подлагат на мъчения. Новата мисия е прекалено лична и той е готов да рискува всичко. Докато тече операцията, наследниците на едни от най-безскрупулните нацисти продължават да търсят начин за създаването на съвършеното биологично оръжие под прикритието на африканските савани. Грилс навързва доста факти от времето на Третия райх, за да изплете поредната конспиративна теория, в основата на която стои унищожаването на по-голямата част от човечеството.

   Наистина тук няма кой знае какви изненади. Имаме драматична история с отвлечено семейство и оцеляващ въпреки всички трудности герой с много врагове и малко верни приятели. Особено ми хареса изпитанието, на което беше подложен, за да осъзнае доколко действително е готов за спасяването на света. Типичен трилър за живота в екстремни условия и оцеляване въпреки всички трудности. Все пак ми се иска Грилс да погледне и в друга посока, за да не се повтаря. Има доста време за това, защото „Гореща зона“ е едва втората му художествена книга. Бъдещето ще покаже.

Оценка от Книжен Петър: 3.7 / 5

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s