„Мина и тайната на магиите“ („Мина“ – трета книга) на Весела Фламбурари

Все по диви и заплетени приключения

1-204914_b   Както се случва с интересните и вълшебни книги, човек не осъзнава, че е стигнал до финала на приключението. Книжките за Мина се водят детски, но сложната постановка и многобройните основни персонажи ги поставят наравно със събратята си за възрастни. Също като в „Мина, магиите и бялата стъкленица“ и „Мина и магията за предсказание“, и в „Мина и тайната на магиите“ („MBG Books“, 2017) има достатъчно опасни приключения и напрежение. Освен това поредицата се гордее с неизразимо сладък език и прекрасни мини приказчици, вмъкнати в повествованието за разкош. Стилът на изразяване на Весела Фламбурари е уникален. Да опишеш достоверно приказен свят, като в същото време го населиш с подходящите герои, е неизразимо трудно, но когато това се получи, читателят приема тази нова действителност с отворени обятия. А успееш ли да сътвориш нещо абсолютно различно от традиционните фентъзи романи, си спечелил всички. Около всичко това се навърта богатата българска митология, от която Весела Фламбурари е взела истинската магия.

   Третата и последна книжка от приключенията на малката Мина е наистина епична. Старите герои продължават битката за доброто, а новите се включват на пълна пара. Без да преразказвам, ще спомена, че сюжетът се завързва на още няколко възела и сега наистина става интересно. Изключително ми хареса как са преплетени различните светове. Самата Мина научава нови тайни за себе си и, въпреки доброто боравене с магиите, рискът да попадне на някоя нова ѝ е гарантиран. 🙂 Дори трябва да открие изход от времевия капан, в който попада. Страшно интересно е с толкова много и различни по характер герои. Бисер, непрокопсаника, има какво да покаже, не че не е готов да пакости, ако му се отдаде възможност. Директорката Мишева излиза на бойната сцена с важна роля. Да не забравяме смелия Ренко и воините Вербена и Бран, маговете Пимпинела и Кастин. Всички са на линия, за да поемат борбата за освобождение на Горната земя. Силите на злото, начело с Сомор Ратус ди Пурпура Ланата – самото Нищо, не подбира, за да постигне пълна победа над любимите ни герои. Но внимавайте, защото може да попаднете на двоен агент. 😉 И, както се казва в такива случаи, по-добре да видиш с очите си, за да повярваш, че такава история е разказана и че магията съществува!

   Най-хубавото, което може да ви се случи, е да попаднете на истински вълшебник разказвач на приказки. Все си мисля, че за самата Весела Фламбурари това е просто втора природа, но ако се загледате в подробностите, ще разберете, че трудът и въображението са вплетени в едно цяло. Макар да обичам да чета предимно детски книги с повече текст, не се и съмнявам, че написаните от Весела за по-малките малчугани, са истински бижута.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Други ревюта:

Книжни криле, Детски книги, Сборище на трубадури

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s