„Пасажер 19“ на Уорд Ларсен

Мистерии около самолетна катастрофа

1-245676543   Въпреки че предпочитам трилъри с психопати и „тежка“ психология, не съм против мистериите от друг тип. „Пасажер 19“ („Бард“, 2017, с превод на Иван Златарски) е по-скоро класически трилър за претърпяна загуба и отмъщение, но написан с мисъл и куп подробности около самолетите, полетите и изобщо международната авиация. Тук няма много побоища, нито чак толкова напрегнати моменти. Затова пък имах щастието да се насладя на премерена и стройна мисъл от страна Ларсен и методичното следване на криминалната нишка. Много уважавам автори, които са правили обширни проучвания в дадена област, за да представят по-убедително произведението си. Така е и при „Ритуалът“ на Радко Пенев. Колкото повече уважаваш читателите си, толкова по-верни ще ти бъдат те. Все пак историята си има своите вдъхновители от много от трилърите, появили се през последните години, но е достатъчно добре написан, за да не се разочаровам. Човек, който е чел стотици трилъри, не може да бъде лесно впечатлен. 😛

   Става въпрос за Джемър Дейвис и неговата отговорна работа в разследването на самолетни катастрофи. Той е сериозен и стриктен, когато става въпрос за професионализъм и е способен да се отърсва от собствените си лични проблеми, ако се налага. Но един ден получава разтърсващата новина за самолетна катастрофа и един от пътниците е дъщеря му. Принципно не е разумно да разследва инцидент, в който предполагаема жертва е собственото му дете, заради строгите правила, но добрите приятели винаги могат да помогнат. Сега е решен на всичко, само да разбере дали дъщеря му е жива и какво е причинило катастрофата. Е, това се оказва най-малкия му проблем, особено когато са замесени няколко правителствени структури.

   Действието е плавно, като в класически криминален роман. Ларсен добре следва нишката на сюжета, без да прескача подробности. Хареса ми дълбокото вникване в характера на Джемър, чрез неговите мисли и действия, макар същото да не се забелязва с просто око, така да го кажа. Останах с убеждението, че това негово изпитание трябва да го измъкне от някаква психологическа дупка, свързана със загубата на съпругата му и да му донесе лично удовлетворение. Такива хора са щастливи, когато се чувстват необходими и достатъчно полезни. Но, така или иначе, „Пасажер 19“ влиза в категорията на добрите примери за чудесно водено действие и с постепенно нарастване на напрежението. Има достатъчно мистерия и много изненади до края. Без да разкривам много ще кажа, че бързото четене може да скрие някои важни неща, като решаващите подробности от техническо естество около самолета, защото и те са част от загадката. Така или иначе всичко ще се изясни, но удоволствието от подробностите е далеч по-голямо.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s