„Каравал“ на Стефани Гарбър

Из магията на най-голямото представление – Каравала

1-145676543   Напоследък често ми се случва да се заинтригувам от по-младежки книги. Дали за отмора между другите или поради някакви още по-невинни причини, се заредиха книга след книга, та до „Каравал“ на Стефани Гарбър („Бард“, 2017, с превод на Милена Илиева). Обикновено са някакви фантазьорски или хумористични, тъй че си имам оправдание до някаква степен. 😀 Реших да не се ограничавам, гарантирайки си спокойствие само с трилърите. Младежките книги също имат какво да кажат, стига да ги приемаш за… младежки. 🙂  То се знае, че и тук не се минава без любовни драми и разлъки, както се случва почти винаги в антиутопични или приказни светове, дали простор на ведрата тийнейджърска мисъл. Стефани Гарбър е сътворила именно такъв приказен свят, в който нещата не са много розови, дори са жестоки, ако се замисли човек.

   Представете си забутан остров, завладян от Меридианската империя, една от петте, които са си разпределили този фентъзи свят. Изненадата за мен дойде от „чудните“ нрави в едно осакатено семейство с тираничен баща и две сестри, които понасят последиците от строгите му наставления. Естествено, и двете имат против насилието и мечтаят да отидат на по-хубаво място. Ето защо Каравалът изглежда като мечтано спасение, още повече че от тази игра може да се спечели много. Скарлет е тиха, скромна и сгодена за незнаен граф, когото няма да види до сватбата си след седмица, но пък този брак може да изведе и двете от острова, а и да ги отдалечи от тираничния баща. Години наред тя праща безответни писма до собственика на Каравала, като го моли да дойде, за да зарадва нея и сестра ѝ. За разлика от по-голямата си сестра, Донатела е типичната лудетина, във вихъра на младежкия си ентусиазъм. Това ѝ качество редовно я забърква с различни мъже. Контролът от страна на бащата обаче е тотален и наказанията за волностите им са сурови. Но ето че мечтаното писмо най-после пристига и те се впускат в планове за бягство.

   Каравалът – място извън всякаква логика, където забавлението се примесва с куп чудатости, като бързо течащото време и хитростите, с които наетите актьори се опитват да объркат участниците. Тук можеш да загубиш много, ако не внимаваш и дори да полудееш, ако не издържиш на изпитанията по пътя към мечтаната награда. Хареса ми постоянната несигурност какво може да се случи в следващия момент, неизвестността, която те кара да примигваш учудено и да очакваш невъзможни неща. Стефани Гарбър се е справила доста добре с хитростите в сюжета, които лесно подвеждат читателя и го карат да изглежда точно като участник в магическо представление.

   Макар и младежка, „Каравал“ си е типично приказно фентъзи с много магия и изненади. Не ми допадна липсата на повече подробности за света, в който се развива действието. Предполагам, че това е нарочно, за да подсили магията на Каравала и неговата важност в сюжета. Все пак човек започва да се чуди какви са тези пет империи и защо всичко наоколо напомня за порядките отпреди век-два. С извинение, от време на време Скарлет и Донатела ме дразнеха с младежкото си „изглупяване“, доста добре изразено в страха или интереса им към мъжките тела и „магията“ в тях. Гарбър просто се е увлякла с акцентирането си върху това. Но пък ще се хареса на по-младите читателки и донякъде е обосновано, като се има предвид аудиторията, за която е предназначена книгата. На мен ми харесаха главно фентъзи елементите и добре оплетената развръзка накрая. Е, не съм много изненадан, но поне се позабавлявах искрено.

Оценка от Книжен Петър: 3.8 / 5

Други ревюта:

Аз чета, Книгоядец, BooksyberIvy and her Book blog, The book of my life,

a boy of paper and ink, books99, С книга в ръка LadyBug’s Page

Едно мнение за “„Каравал“ на Стефани Гарбър

  1. Pingback: „Легендата“ („Каравал“, книга 2) на Стефани Гарбър | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s