„Резерватът на таласъмите“ на Клифърд Саймък

Загадки, извънземни и таласъми за разкош

1-1765435   С удоволствие се върнах към една книга, която съм чел като хлапе. Новото издание на „Резерватът на таласъмите“ („Бард“, 2017, с превод на Живка Рудинска) ми дойде като истински подарък от прекрасните времена, когато тършувах из читалищните библиотеки за фантастични истории и ги поглъщах с нетърпението на малък изследовател на необикновеното. Така се зарадвах и на „Всичко живо е трева“, друга емблематична творба на Саймък. Хубаво е човек да си припомня от време на време фантастичните класики. Преиздаването им е просто задължително, макар и рисково, ако се вземат предвид условията на книжния пазар в момента. Не си представям читатели с амбициите да познават добре един жанр, ако не са изчели поне един рафт от съответната класика. При мен този период мина доста отдавна, но наскоро реших да си припомня някои от любимите си книги и да пиша за тях в блога, още повече че напоследък взеха да се появяват доста нови техни издания, а и такива, които не са били превеждани, а си заслужават. По онова време, когато познатите ни технологии са съществували само във фантазиите на писателите и изобретателите, единственият вариант да „видиш“ някакво вероятно бъдеще, е било чрез книгите.

   Макар „Резерватът на таласъмите“ да не е чиста фантастика, и в нея се вижда всичко онова, което продължава да вдъхновява човечеството по пътя към неизвестното бъдеще. Странни извънземни, времеви портали, необикновени изобретения… Тук Саймък дори ни сблъсква с реални таласъми, тролове, дракони и дори дух. Всичко напомня на един фентъзи свят, който обаче съществува наравно с вероятните технологии около пет века напред в бъдещето. Като добавим и поканения от миналото Шекспир, който трябва да изнесе лекция, оборваща участието му в създаването на популярните пиеси и сонети, нещата наистина стават доста любопитни.

   Професор Питър Максуел е виден член във Факултета по свъхестествени явления и си има за приятели чаткащ почти всичко неандерталец, почитател на бирата таласъм и дух, който се опитва безуспешно да намери тялото, от което произхожда, а скоро и млада дама с домашен любимец саблезъбо тигърче. Последната му идея е да намери дракони на една отдалечена планета, но неясно събитие при транспортирането, причинено от странни извънземни, буквално го раздвоява и го праща на необикновена кристална планета, където е струпано знанието на цели две вселени. След завръщането му веднага установява, че неговият двойник, посетил междувременно реалната му цел, го е изпреварил, но и загинал скоро след това при катастрофа. Понеже юридически той е мъртъв, цялата му кариера е погребана заедно с двойника. Освен това има на гърба си мисия – да изтъргува знанието от необикновената Кристална планета, без да е наясно с условията на сделката. А проблеми ще има, особено ако на пътя ти застане непознато същество, което напомня на ръчна количка с тумбак, пълен с насекоми.

   „Резерватът на таласъмите“ е доста веселяшка и изглежда наивна на фона на други класики от шейсетте години на двайсети век. Но ако човек не е скован от очакванията си и е любител на забавното фентъзи, няма как да не приеме приятелското намигване на Саймък. Не само съм доволен, но и настървен да потърся още от чудните книжки, с които съм се забавлявал преди три десетилетия. Тук не е нужна и някаква препоръка, защото Саймък отдавна си е спечелил славата на могъщ фантазьор.

Оценка от Книжен Петър: 4.5 / 5

Други ревюта:

Книгоядец, Книголандия, Под моста, Първи впечатления от последно прочетеното, Сивостен

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s