„Нашествие“ („Звездна армада -1“) на Б. В. Ларсън

Звездна армада защитава човечеството

1-45677654   Четох тази книга преди пет години и страшно ми хареса. Реших да повторя, защото най-после втората книга от поредицата излезе на български. Нашествия на извънземни във фантастиката има доволно много и е доста трудно да се вкара някакво нововъведение. Ларсън е подходил доста необичайно в началото, въпреки че продължението си е все същата война за спасяване на човечеството от завладяване и гибел. Първата половина е наистина забавна и на няколко пъти не успях да спра да се хиля, въпреки напрежението, лъхащо от страниците. Като цяло военната фантастика не ми допада, заради суховатата си страна – типични бойни действия, описани без кой знае колко въображение и изненади. Напълно е възможно следващата книга да ме разочарова, но „Нашествие“ („Бард“, 2012, с превод на Иван Иванов) поставя добро начало и на първо време не смятам да се отказвам. Една от любимите ми теми във фантастиката е именно контактът с извънземни, така че си имам вдъхновение за по-нататък. Освен това съм си приготвил още книги по темата, за които ще стане въпрос в следващите ми ревюта. Да видим сега какво имаме тук.

   Поредицата започва изненадващо и напълно в тон с повечето мистериозни срещи на извънземни с човечеството. Този път те не идват на Земята „life“, а изпращат корабите си, за да потърсят команден персонал, с който да се противопоставят на изключително силен противник, кръстосващ космоса в търсене на ресурси. Но не всеки човек е подходящ, затова заловените в корабите се подлагат на тестове за пригодност и на финалната битка с друг заловен става ясно кой е достоен да поведе битка с нашествениците. Две раси си точат ножовете, както се казва, а човечеството се оказва просто инструмент на едната. Все пак има защо да се воюва, защото последствията за Земята ще са гибелни.

   Кайл Ригс също е отвлечен от кораб, но заплаща твърде висока цена – смъртта на децата си, които, логично, не се оказват достойни да се сражават с враговете, заради слабата си подготовка. Като компютърен специалист, Ригс постепенно се нагажда към новите условия и дори получава бонус, за който няма нищо да ви кажа. 😉 Малко логично и трезво мислене и отчаяния баща се оказва достоен да поведе останалите „затворници“ в корабите на смъртоносна битка с нашествениците. Единственото, което не се оказва по силите му, е да накара кораба си да не се впуска безогледно в битка без подготовка, но с машина, макар и с изкуствен интелект, не може да се спори. За да издържи, трябва да стане нещо повече от човек от плът и кръв. Освен това му предстои да поведе Звездната армада (както нарича флотилията от кораби с човешки „затворници“) към победата.

   В книгата има почти всичко: непознати технологии, чужд разум, вземане на важни решения, битки за влияние, жертви и в двата смисъла, много изстреляни муниции и най-важното – истинска война с извънземни нашественици.

   С почти хумористично начало, „Нашествие“ забавлява с особения си подход към срещите с извънземни. Всичко се случва достатъчно експедитивно и не оставя място за почивка. Е, когато всичко опря до десетки страници с бойни действия, ентусиазмът ми малко спадна, но пък потенциалът тук е за нещо голямо. Самата книга не е прекалено дълга и лесно се чете. Явно ще има много какво да се случва, тъй като поредицата е стигнала до дванайсета книга.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 4

Advertisements

2 thoughts on “„Нашествие“ („Звездна армада -1“) на Б. В. Ларсън

  1. Pingback: „Война на световете“ на Хърбърт Дж. Уелс | Книжен Петър

  2. Pingback: „Изтребление“ („Звездна армада – 2“) на Б. В. Ларсън | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s