„Земята под прицел“ на Ангел Брайт

Космически и магически битки в епична история

1-204479_b   Каквито и очаквания да имах към тази книга, нищо не би ме подготвило за историята, която се намира между тези две корици. Принципно обичам чистата научна фантастика и се плаша от внедряването на фентъзи елементи там, където те биха нарушили спокойното ми съзерцание към технологиите, подчинени на законите на физиката. Може би някоя хумористична история ще ме накара да се заинтригувам достатъчно и да приема нещата присърце, но тук нещата изглеждат прекалено сериозни. „Земята под прицел“ („Монт“, 2016) действително създава впечатлението за добре обмислен проект, чието изпълнение е доста трудоемка задача, макар Ангел Брайт да има знанията, необходими за възпроизвеждане на техническата част, която в случая заема доста голяма част от романа. Спойката между наука и магия, разбира се, личи най-вече в екшън сцените, които много ми напомнят за източните бойни изкуства и придружаващата ги философска нагласа. Но явно целта не е такава. Тук са намесени произходът на човечеството, следван плътно от митологията за боговете и техните трудни за възприемане от човека цели и приоритети. Ако престанем обаче да правим сравнения с вече написани истории, тази ми се струва доста смел опит за събиране на едно място на всички концепции за произхода и развитието на човечеството, включително библейската, научната и алхимичната. Звучи сложно, но това е само платформата, на която се гради тази история. Иначе си ги има традиционните битки, които изобилстват след всичко останало.

   Историята среща хората и боговете. Последните изумяват с разкритията си, че са причина за съществуването на много форми на живот, включително и човечеството. Един от Големите се е заел със задачата да селектира издръжлив организъм, способен да се противопостави на враговете му. Сред многото му неуспешни опити изпъква главния герой на романа, който успява по някакъв начин да подчини вилнеещите енергии в тялото си и да стане кандидат за защитник на Земята. Ангел Брайт описва промените в него, волята и желанието му да се справи с магическите си способности, като в същото време се подготвя в тренировъчен лагер, под зоркото око на на роднините си. Всичко това се случва страшно бързо, което малко ме обърка, защото книгата съвсем не е тъничка. Когато обаче идва ред на сериозните битки с космически мащаби, нещата идват на мястото си.

   За мен Ангел Брайт не следва пределно познатите ни техники на писане. Не веднъж се озадачавах от претрупани от информация изречения, подробно описани бойни сцени, които човек би получил като инструктаж в залата за тренировки. 😀 Все пак ако направим разбор, тук има по малко от всичко, което сме чели и гледали по темата. В един момент разбрах, че тази книга не е точно за мен, но вече я бях преполовил.

   Може би трябва да знаете, че Ангел Брайт си има техническата подготовка за написването на тази книга. Трябва му само очертан стил и малко повече опит в писането. Като цяло получих своята доза адреналин и не съжалявам, че се заех с романа. Пожелавам му успех и здрава битка с перото.

Оценка от Книжен Петър: 3.4 / 5

Други ревюта:

Книжни криле, Дневник на писателя

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s