Туин Пийкс: „Автобиографията на специалния агент на ФБР Дейл Купър“ на Скот Фрост. „Тайният дневник на Лора Палмър“ на Дженифър Линч

Мистериозните герои агент Купър и Лора Палмър

1-207309_b   Колкото и време да минава, емблематичните герои на сериала „Туин Пийкс“ все още са ярки и напомнят за щурите години, когато на хората им се виеше свят от неразгадаемите картини на Дейвид Линч. Всички сядахме пред телевизора и доброволно се подлагахме на хипноза, защото онова, които виждахме на екрана, не подлежеше на обяснение. Тогава бях хлапе, но никой не се и опита да ми забрани да гледам – просто липсваше причина. „Облъчването“ продължи доста дълго, комбинирано с две тънки книжки, които днес са събрани в едно красиво издание. „Автобиографията на специалния агент Дейл Купър“ („Бард“, 2017, с превод на Деляна Найденова и Яна Янева) не постигна много успех при мен, но затова пък „Тайният дневник на Лора Палмър“ („Бард“, 2017, с превод на Огняна Иванова) беше препрочетен десетина пъти, като ми остави дълбок отпечатък в съзнанието. Двайсет и пет години по-късно новият прочит не успя да ме стресира, но ми допълни впечатленията, вече под надзора на психическата ми твърдост. 🙂 Преди това се насладих на цяла една вселена – „Тайната история на Туин Пийкс“ – много любопитно досие на градчето, чиято история не би могла да бъде описана по-добре. Но колкото и тайни да разкриват тези книги, едно продължение на сериала би  доставило най-пълно удоволствие. Е, при мен това продължение не случи на зрител, но в един момент ще се върна към него и ще се опитам да навържа всичко видяно без истерии, но с прагматични въпроси и относителни отговори. Всъщност тези две книги, събрани в едно цяло, са истинското начало. Тук опознаването на главните действащи лица е сведено до най-личните им моменти, когато наоколо няма никой и те шептят тайните си, всеки по своя си начин.

   Дейл Купър е доста забавна личност, макар да се стреми още като дете към кариера във ФБР. Неговите записи – първо на магнетофон, а после и на касетофон – носят усещането за искреност и непринудена свобода. Връзката му с този начин на споделяне не се губи нито за миг, макар записите да са правени само когато самият той е бил впечатлен от нещо. Няма как да не обърнем внимание и на сексуалните му приключения – те сякаш променят образа му от първите епизоди на сериала и загатват, че човешкият фактор е неизменна част от всяко разследване и никой не може да бъде перфектен. Все пак Купър много вещо си постила червен килим към успешната кариера и с годините започва да вниква в същността на живота и всичко, което го заобикаля. Дори „тъмните сили“ не могат да го пречупят лесно. Ако трябва да обобщя, автобиографията на специалния агент си е пътуване сред мистерии и смърт, където реалността е едно от слабите звена. Продължението на „Туин Пийкс“ „изригва“ именно с това – извън всяка действителност, в полето на извънмерните събития, където може да се случи абсолютно всичко.

   Лора. Този дневник може да подпали всяка действителност и да причини куп поразии в съзнанието на четящия. Ако се вгледате в подробностите и избягате за момент от сексуалната бъркотия, ще видите страха и самоунищожението в цветове, каквито нито един цветен телевизор не може да предложи. Тези малко повече от сто страници са истинско откровение за живота, смъртта и рискът да си жив. Тук Дженифър Линч е направила нещо изумително – четеш и усещаш събуждащите се демони, които постепенно превземат света на малкото момиче и погубват илюзиите ѝ за бъдеще. Мечтите сякаш се износват, влачени от грубите лапи на стихийната свобода. Лора Палмър расте в територията на най-мрачните мисли, които могат да се родят в главата на едно момиче. Вината и самоунищожението са на една ръка разстояние. Смъртта и тъмнината живеят в нея, подкастряйки последните клончета, на които може да разцъфне нещо. Когато се откъсваш от действителния свят, започваш да се самоизяждаш психически. Наркотичната зависимост и оргиите са просто едната страна на монетата. Другата е демоничното присъствие на Боб, който заразява тела и жъне души.

   Книгата си заслужава четенето, дори да сте надникнали преди време в първите издания. Сега си имаме и чисто нов сериал и можем да навлезем още по-дълбоко в душите и телата на главните участници. Както се казва, връзката между миналото и бъдещето е несъмнена и „прелитането“ към началото на историята може да даде отговори на много въпроси.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Други ревюта:

Книголандия, Аз чета

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s