„Контакт“ на Карл Сейгън

Мечтата за звездите

1-208034_b   Трудно е да се пише неемоционално за „Контакт“ („Бард“, 2017, с превод на Валери Русинов), когато имаш куп сантиментални спомени от детството, свързани с фантастични книги, космически пътешествия и реални герои на науката – учените, които не спират да вдъхновяват по неповторим начин. Все си намирах някое списание с въздействащи снимки на космически обекти, статии за нови открития и интервюта с космолози и астрофизици. Тогава се опитвах да си представя огромните разстояния между планетите, звездите и галактиките и си задавах традиционните въпроси за едно хлапе. Точно по онова време Сейгън е публикувал една брилянтна книга, за която ако знаех тогава, може би щях да съм съвсем друг човек, т.е. не само почитател. Интересът ми се запази през годините и в един момент ме срещна с тази книга. Изключително много се радвам, че и днес Сейгън продължава да се преиздава. „Контакт“ спада към фантастичния жанр, но едва ли някой ще я чете като поредното забавление. Поне така си мисля, защото в нея има доста повече от учения Сейгън, отколкото от писателя Сейгън. Помощта на Ан Друян тук е несъмнена, както се споменава в бележката на автора на последните страници.

   Ако сте гледали само популярния филм, значи едва сте се докоснали до историята, която е много по-богата именно тук, сред страниците. Преувеличената романтика във филма, създаден години след написването на романа, тук е вплетена като човешка слабост. Сейгън дава да се разбере, че всички научни открития следват добре отъпкани пътеки и са плод на неимоверни усилия и постоянство. Романът следва по стъпките Елеанор Ароуей, която не спира да си задава въпроси и да търси своето място под звездите. Именно към звездите ще я насочи будният ѝ ум, наблюдателността и мечтата да докаже себе си в компанията на колегите си от научната общност, които не я вземат на сериозно. В науката е важна точността и техническата обезпеченост, така че не е изненада желанието ѝ да работи с най-прецизните прибори. Сейгън не забравя и противоречивите години на израстването – един несъвършен разум и вродената емоционалност не могат да не акумулират противоречия, но всеки знае, че нещата се основават на здрава психика. Много ми допада идеята за бащата защитник, който поддържа жива надеждата в ума на Елеанор, макар и отишъл си без време още в детските ѝ години. Прословутият сигнал от Космоса идва и вече порасналото момиче може да стъпи здраво на краката си, поемайки отговорността, с която я натоварва научната кариера.

   Разбира се, Сейгън е учен и не може да пропусне детайлната картина на научните достижения, разгледани и обяснени подробно на много места в романа, което накъсва действието, но пък би задоволило търсещите умове на любопитните читатели. Контактът с друга цивилизация е върхът на пирамидата, ако става въпрос за даване на отговори, вечни като мечтите, с който живеем. С романа си Сейгън прави това, което биха направили и всички учени, занимаващи се с тайните на Вселената, ако им се отдаде възможност: запознанство с друга разумна цивилизация, която да ни даде Отговорите.

   Силата на книгата не се изразява само с осъществения контакт. Тук са намесени всички слабости, които проявява човечеството откакто се е изправило на два крака: манипулативната религиозност и политическото разделение. Ние все още си живеем с илюзията, че има какво да ни разделя като вид и правим всичко възможно това да се усети. Не една книга или филм по темата показват нагледно колко далеч сме от истината. Тук е мястото да препоръчам страхотния филм „Първи контакт“ („Arrival“).

   „Контакт“ е въздействаща книга и, разбира се, склонен съм да я препоръчам на всички.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Други ревюта:

Книголандия, Аз чета

Реклами

5 thoughts on “„Контакт“ на Карл Сейгън

  • Благодаря! Не може да се говори за литературна стойност при тази книга, въпреки че е роман. Сейгън е популяризатор на науката и това си личи навсякъде в книгата. Ако няма да те раздразнят „паузите“ тип лекция, спокойно можеш да си я прочетеш. 🙂

   Харесвам

   • Точно „паузите“ тип лекция ме запалиха по идеята за книгата, за което благодаря. Има една група книги, с които буквално поумняваш докато четеш и се надявам, че и „Контакт“ ще влезе в тази категория. 🙂

    Liked by 1 person

 1. Интересен поглед върху книгата. Но идеята на Сейгън е по-интересна, отколкото самото действие (това трябва да се признае). Да, разсъжденията му печелят, но накъсаността на действието на мен ми дойде като минус. Е, предполагам, че в края на краищата всеки си има мнение.

  Харесвам

 2. Pingback: „Контакт” от Карл Сейгън – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s