„Възходът на червените нинджи“ („Дневникът на един нинджа“ – книга 3) на Маркъс Емерсън

Нова напаст в училище „Бюканън“

1-209818_b   Както и много други поредици, и тази се занимава с училищните неволи на подрастващите. И преди съм казвал, че ги смятам за един вид подготовка за живота такъв, какъвто ще се стовари върху крехките им плещи. „Задължителните“ произведения от световната класика могат да бъдат прочетени по всяко време и на всяка възраст, но нищо не може да замени съвременните детски книги, които често отговарят на най-трудните въпроси на хлапетата. По-добре да се научиш да разбираш съвременността, в която живееш, а след това да опознаеш миналото. Децата обичат да се индетифицират с героите, да виждат познати ситуации, от които си правят изводи, след като им се предложи подходящото решение на проблема. Харесвам Маркъс Емерсън, защото не дава лесни решения, но пък винаги се старае да е справедлив, макар героите му да преминават през най-трудните изпитания. С голямо любопитство прочетох „Кланът на нинджите“ и „Пиратско нашествие“ и смятам първите две книги за добро начало на една перспективна поредица.  „Възходът на червените нинджи“ („Хермес“, 2017, с превод на Коста Сивов) вече поставя сериозни въпроси, на които героите шестокласници трябва да намерят добри отговори. А проблеми колкото искаш, особено ако се сблъскваш с трудни характери и тонове лошотия.

   Ето накратко сюжета. Както вече стана ясно от предишните книги, Чейс Купър е съвсем обикновено момче, което постоянно се сблъсква с проблемите на възрастта си. Освен че трябва да се бори за своите принципи, му се налага да поема сериозни отговорности. Вече има около себе си верни приятели в лицето на оправната си братовчедка Зоуи, която не цепи басма на никого и стабилен помощник от страна на Брайдън. Да не забравяме и целия клан на нинджите, поели нелеката задача да бъдат защитниците на училището „Бюканън“.  Всичко би трябвало вече да е наред, но не на такова мнение е странното хлапе в червен нинджа костюм, който прави всичко възможно да навреди на нашия герой. След поредната злонамерена акция, тайнственият нинджа открадва черния му костюм и… една любовна бележка, с която Чейс смята да завърже по-близки отношения с красивата Фейт. Бележката е размножена и цялото училище научава за личните страсти на момчето.

   На пръв поглед нищо необикновено, но Емерсън поставя доста капани, за да направи всичко по-интригуващо. Постепенно навлизаме в един бурен детски свят, изпълнен с безброй трудни моменти. Аз съм абсолютно сигурен, че почти всяко хлапе от време на време попада в капаните на собствената си добронамереност. Трудните ситуации изискват трудни решения. Или ставаш смел, или те мачкат, докато не се превърнеш в посмешище за всички. Емерсън много добре показва какъв е смисълът на всяко действие – добро или злонамерено – и какви могат да са последствията, ако не се реагира бързо. Абсолютно съм „за“ подобни книги да са част от списъка с книги за четене на хлапетата. От една страна са пълни с приключения и не малка доза хумор, от друга – правят от децата мислещи хора, които не се отказват при най-малката възникнала трудност. На мен книгата ми беше страшно весела и съм сигурен, че ще бъде добре оценена от аудиторията, за която е предназначена.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

2 мнения за “„Възходът на червените нинджи“ („Дневникът на един нинджа“ – книга 3) на Маркъс Емерсън

  1. Pingback: „Партия шах“ („Дневникът на един нинджа“ – книга 4) на Маркъс Емерсън | Книжен Петър

  2. Pingback: „Шок и ужас в Деня на талантите“ („Дневникът на един нинджа“ – книга 5) на Маркъс Емерсън | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s