„Рейнско злато“ („Пръстенът на нибелунга – книга 1), текст – Елена Павлова

Богове, джуджета, великани и… злато, разбира се

1-1456732   Бях готов за това чудо, сътворено от добър екип професионалисти, но си е друго да разтворя книгата и да се убедя с очите си. Това уникално издание е първа книга от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, сътворено по либретото на Рихард Вагнер. Ако хвърлим поглед назад, четирите опери са видели бял свят между 1854 и 1874 г. Сюжетът е твърде познат на съвременните читатели, заради сериозните залитания на днешните автори към германо-скандинавската митология. Едно от хубавите неща тук е, че четирите книги сериозно биха заинтригували  и по-младата аудитория, заради магическите илюстрации на Петър Станимиров и приказния фон около митологичните герои. Във всичко е вложен упорит труд години наред и няма как да не изпитвам уважение. Не бива да се пропуска и работата на Елена Павлова по текста, който добавя не малко колорит, заради изразните си средства, които ползва в личното си творчество. Затова и първата книга – „Рейнско злато“ („Кибеа“ 2014) – ме накара да галя кориците, да потръпвам при разгръщането на дебелите листа и да изпитам истинско удоволствие при четенето.

   Любителите на различните митологии лесно ще свикнат с този така богат приказен свят: джуджетата-нибелунги, които полагат робски труд под заплахата за саморазправа от техния алчен за богатства крал, откраднал с измама Рейнското злато, притежаващо необикновени възможности; боговете на Асгард, които се радват на безсмъртието си, благодарение на магически плод; силните великани, които издигат дворец за чудо и приказ, за да спечелят любимата жена. Десетината герои изпълват малко повече от стотина страници с тайнствата на древните истории и привличат с разнообразните си характери, претворени от сигурната ръка на Елена Павлова. Тази книга просто си плаче да я отвориш и да ѝ се насладиш.

   Вече съм се подготвил за следващата книга – „Валкирия“, която следва по прекрасен начин първата си посестрима. Вложеният труд е по силите само на хора, които са врели и кипели през годините и са вникнали в дълбочина в чудесата, които могат да се сътворят от куп митове и легенди. Препоръката ми е огромна!

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Други ревюта:

Книжни криле, Книголандия, Goodreads

2 мнения за “„Рейнско злато“ („Пръстенът на нибелунга – книга 1), текст – Елена Павлова

  1. Pingback: „Валкирия“ („Пръстенът на нибелунга – книга 2), текст – Елена Павлова | Книжен Петър

  2. Pingback: „Зигфрид“ („Пръстенът на нибелунга – книга 3), текст – Елена Павлова | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s