„Змийска клопка“ („Газ до дупка“ – книга 1) на Фабиан Ленк

Битки на пистата

1-206776_b   Достатъчно е да се погледнат рафтовете в книжарниците, за да се видят купищата съвременни поредици за деца на възраст от 7 до 14 години. Докато погледите на всички са насочени основно (и по навик) към „Дръндьо“, „Хари Потър“ и митологиите на Рик Риърдън, малко хора забелязват какви чудеса и приключения ги очакват само на една ръка разстояние. Разнообразието от жанрове тук е изключително голямо. Вече надникнах в някои поредици и мога спокойно да кажа, че хлапетата изпускат наистина много. Преди време прехвърлих „Историите на Дерек“ и постепенно преминах към „Скълдъгъри Плезънт“, трите книги за Мина, „Кърпена глава“, „Дневникът на един нинджа“Goosebumps, „Приключенията на г-ца Шарлот“ и наченах „Газ до дупка“, чиято първа книга – „Змийска клопка“ („Фют“, 2017, с превод на Мила Петрова) – ми привлече вниманието. Имам предвид и „Детективите Агата и Лари“, „Детективи по неволя“, „Островът на приключенията“, „Сам Силвър“, „Приключенията на Джак Бренин“, книгите на Холи Уеб, Майкъл Морпурго, Лорън Сейнт Джон, Джузепе Феста, Дейвид Уолямс и още, и още. Ако се замисли човек, едно хлапе може да си прекара чудесно в обсъждане на тези книги с приятелите си, а и да натрупа повече впечатления за света, който го заобикаля. Нямам против детските класики, но ако трябва да живееш в този момент от Историята, ти трябва съответната „книжна закалка“. Но нека се насочим към „Змийска клопка“ на Фабиан Ленк, където основната тема е съперничеството.

   За пръв път виждам книга за карт състезания и любопитството ми скочи до небето. Това са приключенията на отбор „Фъркотевиците“, които си мечтаят за състезания във Формула 1. Засега обаче хвърлят усилията си в състезания с картинги и трупат опит, който ще им е необходим в бъдеще. Те са шестокласници с амбиции, но все пак трябва да наблягат и на уроците в училище. Като че Лара, Ян и Биг Бен се справят с това, докато на техния лидер – Бързака Мик – не му е особено комфортно с математиката. Техни съперници на пистата са седмокласниците от отбор „Нитро“ – гамени в пълната красота на тази дума. Ако трябва да се състезаваш с подобни типове, трябва много да внимаваш за клопки и нечестна игра. Квалификациите за пол-позишън наближават, а състезанието – ей го къде е. „Фъркотевиците“ познават пистата, а „Нитро“ се надява да спечели с по-добрите си болиди.

   Когато става въпрос за хлапета, на преден план излиза забавленията и съперничеството. Фабиан Ленк се цели точно в тези неща и в книгата му има доста над какво да се замисли едно хлапе. Темите кой какви родители има, докъде се простират възможностите на семейството и кой има по-голям хъс да надделее с приказки или дела – това е част от израстването и нашите герои трябва да разберат всичко от първа ръка. Чест прави на Ленк, че е скрил и няколко сюжетни изненади в книжката от стотина страници, което прави нещата още по-завързани. Направи ми впечатление и солидното присъствие на терминологията от автомобилните състезания, надлежно обяснена под линия. Спортните натури сред хлапетата лесно ще си паднат по тази поредица. Книжката се чете изключително бързо и е приятно допълнение сред всички останали за тази възрастова група.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

2 мнения за “„Змийска клопка“ („Газ до дупка“ – книга 1) на Фабиан Ленк

  1. Pingback: „Червеният лотус“ („Газ до дупка“ – книга 2) на Фабиан Ленк | Книжен Петър

  2. Pingback: „Двубой без правила“ („Газ до дупка“ – книга 3) на Фабиан Ленк | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s