„Червеният лотус“ („Газ до дупка“ – книга 2) на Фабиан Ленк

Премеждия край професионалната писта

1-206777_b   С голяма любопитство надникнах и във втората книжка от поредицата за младежите състезатели, които мечтаят след време да превземат Формула 1 с уменията, придобити на пистата за картинг. Голямата изненада дойде именно от началните страници. За разлика от „Змийска клопка“, „Червеният лотус“ („Фют“, 2017, с превод на Мила Петрова) директно ни пренася насред заговора на престъпна банда, която се подготвя за поредното си пъклено дело. Те не са деца, а… са истински престъпници с хладно оръжие. Е, поне най-откачените от тях. Отбор „Фъркотевиците“ се готви да посети състезание от Формула 1, където ще участва брата на Мик и никой не предполага на каква каша ще попаднат. Хубаво е, че Ленк не оставя читателите на детските им илюзии, а натиска газта на истински криминален трилър. За мен това развитие на нещата надгражда солидно историята и държи в напрежение. Децата са си деца, но около тях продължават да се случват неща от света на възрастните, т.е. реалността ти се изпречва с всичките си несгоди и проявления.

   Хубаво е да си имаш баща, бивш състезател във Формула 1, който инвестира спечеленото в собствена писта за картинг, на която да се състезава новото поколение. Но още по-хубаво е да имаш брат участник във Формула 1 и да получиш пропуск за пистата, докато отбора се готви за квалификацията и същинското състезание. Мик и приятелите му са наистина впечатлени и се радват на привилегията. Докато един легендарен болид – „Лотус 72“ – не попада в полезрението на нагъл колекционер, който организира кражбата му точно пред очите на хлапетата. Мик, приятелите му и сланинестия мопс Мортимер фон Хоенфлое, разбира се, се заемат с разследването. Какво по-голямо предизвикателство от това?

   Мисля, че „Газ до дупка“ се очертава като една страхотна поредица. Фабиан Ленк е врял и кипял в детската литература тук е напипал много хубава тема, която няма как да не привлече спортните натури сред децата. Отново има добри и лоши герои, но също и достатъчно причини да се поразмият нещата около поуките и традиционните способи за „въвеждане“ на хлапетата в един безпощаден свят. Дори симпатичното куче на Лара дава онази свежест, която поразкрасява допълнително събитията и леко „изтегля“ напрежението от напрегнатите сцени. „Червеният лотус“ със сигурност е по-добра от предишната, така че имам доста поводи да подхвана и третата от поредицата – „Двубой без правила“. Захващайте книжките и се не бойте. 🙂

Оценка от Книжен Петър: 4.3 / 5

Едно мнение за “„Червеният лотус“ („Газ до дупка“ – книга 2) на Фабиан Ленк

  1. Pingback: „Двубой без правила“ („Газ до дупка“ – книга 3) на Фабиан Ленк | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s