„Двубой без правила“ („Газ до дупка“ – книга 3) на Фабиан Ленк

Часът на гонките

1-206778_b   В поредица за автомобилни състезания няма как да не стане въпрос и за незаконните гонки. Фабиан Ленк здраво поддържа екшън елементите в книгите си, за да се погрижи за адреналина на младите читатели. Ако ме питате защо една детска книга прилича на истински трилър, отговорът се крие в почти неизчерпаемата енергия на хлапетата, които трябва да я изразходват по някакъв начин. Сигурно са малко невпечатлителните деца. И момчетата, и момичетата имат да кажат нещо по въпроса, вярвайте ми, тъй че поредицата „Газ до дупка“ се явява същински бисер сред по-невинните си посестрими по рафтовете на книжарниците. Ако нямаш приключенски дух и не се срещаш с опасността, когато му е времето, няма да си готов за богатия на изпитания живот, който предстои. „Змийска клопка“ се зае със съперничеството, „Червеният лотус“ ни разходи сред професионалните среди на автомобилните състезания, а „Двубой без правила“ („Фют“, 2017, с превод на Мила Петрова) поглежда към тъмната им страна – незаконните гонки, които често предизвикват катастрофи с тъжен край. Ленк обаче не е написал някаква драматична история, а ни показва опасностите, свързани с високите скорости и двубоите без правила. Наред с това, книгата отново завързва криминална нишка и би впечатлила всяко хлапе, независимо дали е момиче или момче. Не забравяйте, че Лара от отбора на „Фъркотевиците“ има основна роля във всички приключения и знанията ѝ помагат да се оправи и в най-напечените ситуации.

   Каквото и да става около отбора на „Фъркотевиците“, то винаги е интересно и не оставя миг спокойствие. Мик Бързака няма особени проблеми в състезанията на картинг пистата, но не се справя добре в училище. Докато Ян някак остава в сянка, за Биг Бен прошка сякаш няма – закупеният на старо карт изглежда е пълна трошка и само добър механик може да го пусне в движение. Лара и нейният мопс Мортимер фон Хоенлое само чакат ситуацията да се заплете, за да блеснат всеки със своите умения. Докато при Мортимер това си идва главно от инстинктите, то от Лара извират тонове добри идеи и съобразителност.

   Някъде около тях лошите типове си вършат тъмните дела и си организират незаконни гонки с откраднати и в последствие тунинговани автомобили. Мик и Лара стават свидетели на подобна гонка, завършила с катастрофа, и за тях е време да разследват случая. Но ако се набъркат прекалено явно, престъпниците ще погнат и тях. Освен всичко друго, на сцената се появяват и познати лица. Някой е виновен за кражбите и полицията трябва да помага.

   Освен истинско удоволствие при четене, тази книга носи и приключенски дух, наред с онези неща, които интересуват младите и вече поотрасналите тийнейджъри. Всеки се бори за справедливост, а в „Газ до дупка“ тя е на почетната стълбичка и очаква победителите с наградите на живота. Истории като тези изграждат характер и не на последно място приучават на разсъдливост и респект към тези, които се борят с честни средства. Това не може да звучи глупаво в свят, в който не всеки може да се справи сам с проблемите си и се нуждае от помощта на верни приятели. „Фъркотевиците“ са банда хлапетии, но отношенията им ги поставят на доста високо ниво, когато стане въпрос за приятелство. Отново висока оценка и препоръка.

Оценка от Книжен Петър: 4.3 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s