„Вампирът от Несебър“ („Малкият Българ“) на Александър Торофиев и Неделчо Богданов

Малките герои търсят приключения

1-206711_b   Наистина очаквах да се случи книжка като тази. Сред хлапетата настана оживление, когато се появиха куп богато илюстрирани поредици, специално предназначени за тях и техните хлапашки интереси. „Малкият Българ“ е нашенски вариант, а „Вампирът от Несебър“ („Сиела“, 2017) би трябвало да е първата от няколко, стига да има достатъчно интерес към нея. Всичко тръгва от един шантав анимационен сериал, последван от три книги-игри, които не съм чел, но все пак имам представа за какво иде реч в тях. Проектът на Торофиев и Богданов е наистина смел, защото не е лесно в днешно време да заинтригуваш устремилите се към живота хлапаци, които не виждат нещо особено полезно в книгите. Ако се вмъкнеш под кожата им действително можеш да разбереш, че виртуалната алтернатива им помага доста по-бързо да се интегрират в постоянно променящия се свят, но това не значи, че така ще натрупат повече полезен „багаж“. Алтернативата да живееш без да четеш художествена литература е наистина силна. Никой не може да каже, че няма да стане нещо от теб, защото примерите за обратното са много. Затова подобни книжки, в които малките герои се вихрят абсолютно свободни, макар да не са на възраст да решават почти нищо абсолютно самостоятелно, служат като един вид захранка и постигат наистина много.

   Ако познавате възрастните герои от анимацията, лесно ще „потънете“ в сюжета на „Вампирът от Несебър“. Българ, Аспарух, Пешо и Биби отново са на линия, но като ученици, които обаче тепърва ще градят авторитет пред учителите и родителите си. Книгата е написана под формата на дневник, списван от нов герой на име Владко, който е принуден да се премести в Несебър заедно с родителите си и наново да гради „кариера“ като харесван и популярен хлапак. Освен всичко друго, той има планове за забогатяване и крие проектите си от нахалните плагиати. Всички се озовават в един клас и започват да се опознават, както могат да го правят единствено деца на тяхната възраст – с много нелепи ситуации, интриги и странни отношения. Българ също е на линия, но авторите не са му дали много пространство за изява. Останалите обаче са във вихъра на младостта си и взимат с пълни шепи от удоволствието да си малък и не особено послушен. Постепенно се оформя едно класическо приятелство, главно заради противниковия отбор – „малоумни“ учители и слабо схващащи нещата родители. В такава среда е трудно да се вирее и нашите герои се захващат да измислят нещо конструктивно – приятно прекарване на Хелоуин и спасяване на Несебър от немъртвите вампири. Както може да се досетите, смехотворните ситуации се редят една след друга и децата си прекарват доста добре.

   „Вампирът от Несебър“ не е толкова екстремна и може да се чете от по-малки деца. Илюстрациите са върхът, ако мога да използвам по-младежка терминология. Всъщност те пресъздават доста голяма част от забавните моменти. С удоволствие бих прочел и още книжки с тези герои, стига да бъдат написани и публикувани.

Оценка от Книжен Петър: 4.5 / 5

2 мнения за “„Вампирът от Несебър“ („Малкият Българ“) на Александър Торофиев и Неделчо Богданов

  1. Pingback: „Върколаците от Иракли“ („Малкият Българ“ – книга 2) на Александър Торофиев и Неделчо Богданов | Книжен Петър

  2. Pingback: „Малкият Българ“ е голям хит! „Вампирът от Несебър“ и „Върколаците от Иракли“ от Александър Торофиев и Неделчо Богданов R

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s