„Сделката на живота ти“ на Фредрик Бакман

За моментите на избора

1-210993_b   Ако имаш да казваш нещо важно, ти го казваш на хората, на които държиш. Досега не съм срещал автор като Фредрик Бакман. Освен че пише с необичаен и любопитен стил, думите му значат много повече, отколкото отделния човек може да прозре. Истината излиза наяве само ако съществуват приятелството, взаимността, споделеното щастие или болка, отборния дух… Дори гледайки самия Уве, темерут до мозъка на костите си, ти се ще да си му съсед, приятел или просто да го виждаш от време на време. Бакман пише книги, които общуват с теб по незабравим начин. Винаги намирам нещо скрито, като изпаднала през ситото на ума песъчинка, от която зависи нечие щастие, или е последната градивна част от споделена важна за някой мисъл. С Бакман не се чувстваш сам, изпитваш желание да излезеш сред хората, за да споделиш своите върхове и падения, да разкажеш част от живота си и някой да ти подаде ръка, защото тайната на живота е в общуването и взаимното щастие. Понякога се излива тъга, много тъга и разбираш, че самотата си е само твоя, че никой не иска да му бъде споделена самота. Затова Бакман е лекарство за ума, за самотата, за разбирането.

   Жизнерадостни, тъжни, забавни, трагични – все истории, от които ти се ще да живееш истински, да направиш нещо за някого, да украсиш нечия тъмна вселена. „Сделката на живота ти“ („Сиела“, 2017, с превод на Любомир Гиздов) е приказка за чувствата, които те подлагат на изпитание, за жертвите, които правиш и важността на собствените ти решения. Не мога да не споделя едни думи на Бакман, които не са част от историята, но трябва да знаеш преди да прочетеш първото изречение:

   „Написах тази история една късна вечер през 2016 г., малко преди Коледа. Жена ми и децата спяха на няколко педи от мен. Бях много изморен; годината беше дълга и странна, а аз бях прекарал много време в размисли за изборите, които правят семействата. Всеки ден, навсякъде, ние поемаме по един или друг път. Забавляваме се, стоим си у дома, влюбваме се и заспиваме едни до други. Откриваме, че имаме нужда от човек, по когото да си изгубим ума, за да осъзнаем какво представлява времето.“

   За тази книга не се говори разказно. Четеш и получаваш сила за важните неща в живота. Може да ти стане тъжно, но накрая си пълен с положителни емоции и ти се ще да ги пръскаш наоколо като фойерверки, за да научат всички, че още една добра магия е готова да изпълни света.

Оценка от Книжен Петър: 4.5 / 5

Други ревюта:

Дневникът на един книжен тигър

2 мнения за “„Сделката на живота ти“ на Фредрик Бакман

  1. Pingback: Готов ли си да платиш цената за „Сделката на живота ти“? | Аз чета

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s