„Учебен кораб ‘Тобърмори’“ на Алегзандър Маккол Смит

Морски приключения на кораб

1-1-2346543   Напоследък наситих свободното си време с детско-юношески книги. Да ви кажа, никак не ми беше зле. „Учебен кораб ‘Тобърмори’“ („Ергон“, 2017, с превод на Мирела Стефанова) също спада към тази категория. Ако ще чета детски книги, гледам да съдържат смислена история и да са забавни/увлекателни. Онова, което привлича хлапетата към четенето, е приключението, отговорите на някои интересуващи ги въпроси и забавните моменти, така че да си прекарат чудесно извън училище. Е, модерните напоследък книги буквално превръщат училището в арена на своеволията, но това е друга тема, с която няма да ви занимавам сега. Алегзандър Маккол Смит се е постарал да привлече любопитството на младите с типична приключенска история, макар на места тя да е малко постна. Но ако те интересуват пътешествията с кораб, който в същото време е и училище, пълно с правила за безопасност (как иначе?), тази книга е изключително добро попадение. Освен типичните закачки покрай свободомислието на децата, човек би научил много подробности за живота на моряците и проблемите, съпътстващи ги в открито море.

   Близнаците Бен и Фий Мактавиш приключенстват с подводницата на родителите си – учени, които изследват моретата и океаните. Любопитството на децата е запалено и те започват да се справят все по-добре като помощници в изследователските мисии. Това е добре, но трябва да се ходи и на училище. Скоро са приети в едно от най-изумителните училища – огромния платноход „Тобърмори“. Освен познатите уроци, тук се преподава и всичко, свързано с моряшкия живот. Голямата разлика е, че всяка грешка може да доведе до истинско корабокрушение. Без дисциплина и усърдие нищо няма да се получи. Хубавото е, че веднага си намират приятели. Лошото – и в това училище има отворковци и те го разбират по най-лошия начин. Един ден се появява снимачен екип, който иска да използва част от учениците като статисти във филм за пирати. Това е чудесна възможност за забавление, но нещата изглеждат добре само на повърхността.

  „Учебен кораб ‘Тобърмори’“ не е типичната детска книга. Действието е плавно и си трябва търпение, за да преминеш през всичките подробности за сложния живот на кораба. Алегзандър Маккол Смит е вкарал доста от специфичната морска терминология. Освен това „разтакава“ действието, за да даде възможност младите читатели да се нагодят към избраните ситуации. Едва към средата на книгата започнаха да се случват по-интересните неща, което може да се приеме за нормално, предвид това, че това е първа книга от поредица. Не се и съмнявам, че приключенски настроените хлапета ще останат доволни. Останалите биха научили много полезна информация за живота на кораб.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Други ревюта:

Детски книги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s