„Кубинската афера“ на Нелсън Демил

Куба, САЩ и една афера за милиони

1-209295_b   Ако на Демил му трябва тема за нов роман, той разгръща политическата карта и проучва конфликтните зони. След това телепортира своя любим образ с необичайно чувство за хумор на сцената и го праща за „зелен хайвер“. 😀 Е, освен ако не влезе отново в ролята си на летописец на родния Лонг Айланд, място с дълга и любопитна история. Какво можеш да искаш от бивш командир на пехотен взвод във Виетнам по време на войната? Не познавам творчеството на Демил преди написването на „Златният бряг“ през 1990 година, но съм прочел всичко излязло от него след тази дата. „Кубинската афера“ („Бард“, 2017, с превод на Крум Бъчваров) продължава традицията на приключения в невралгични дестинации. Сюжетите му не са кой знае какво, но героите… Особеното в случая е, че Демил се е вкопчил в един характерен образ на мъж с голямо самочувствие и воля на непукист, който често подхожда с ирония към живота и сложните избори. Дали ще се казва Джон Сатър от „Златният бряг“ и „Скъпи Джон!“, Пол Бренер от „Дъщерята на генерала“ и „На север“, или Джон Кори от „Аз, детективът“ и останалите шест романа с негово участие, това не променя класическата закалка на ветерана – човек, станал свидетел през годините на типичната лудост, която движи света. Героят на Демил не цепи басма на никого, държи се естествено и винаги намира начин да се позабавлява дори в най-напечените ситуации. Да не забравяме и особения му подход към жените. Колкото и да е опак и инакъв, такъв образ би впечатлил доста жени. Но със сигурност не всички. Мен със сигурност ме забавлява.

   В „Кубинската афера“ образът е имплантиран в нов ветеран – Даниъл Маккормик, човек с две мисии в Афганистан и със силен характер, вкопчил се в идеята да продължи живота си като горд собственик на яхта, с която да развлича туристите около остров Кий Уест, на някакви си сто и петдесет километра от границата с Куба. „Размразяването“ на отношенията между Куба и САЩ тече с пълна сила и всяко вмешателство на външни фактори може да върне нещата към изходно положение. Точно това „размразяване“ са решили да използват група противници на Кастро – американци с кубински произход, – за да се доберат до важни документи, укрити преди Революцията, и едни чудни 60 милиона долара, които да послужат за възраждане на надеждата за сваляне на правителството на комунистическия остров. Както обикновено Демил се готви да навлезе във враждебна територия и да ни разясни митологията около това място. Мак още изплаща яхтата и едни свежи 3 милиона долара биха го направили доста по-щастлив. Но ще бъдат негови, само ако се съгласи да вложи уменията си на оцеляващ в опасната мисия в Куба. Негова „другарка“ и помощник се оказва улегналата и привлекателна Сара Ортега, която „подпалва“ допълнително решимостта на Мак. Планът предвижда яхтата му да участва в турнир на добра воля край бреговете на Куба, а той и Сара да се внедрят в една университетска група, която пътува с туристическа цел. Накрая всички трябва да се изнесат от там с „плячката“, натоварена на яхтата. Планът е ясен, но не всички участници са споделили каквото трябва. Мак ще има задачата не само да помогне, но и да си разясни докрай ситуацията, в която е попаднал.

   Демил доста подробно е разучил порядките в Куба, нещо, което му позволява да съчетае уменията си да разсмива с обстановката и особения начин на живот на местните жители. Ако човек се вгледа в подробностите, ще разбере цялото безсмислие на режимите и защо нямат бъдеще, макар в някои части на света, напук на цялата логика, да продължават съществуването си в 21 век. Обикновените хора просто се нагаждат в опит да оцелеят и изминалите десетилетия капсулират реалността им.

   Все още смятам, че най-доброто, което Демил е написал, е „На север“. Дори да не сте впечатлени от Джон Кори и Джон Сатър, шестотинстраничната одисея в съвременен Виетнам със сигурност ще ви развълнува. Може Демил някога да е бил чист трилърджия, но сега книгите му стоят на съвсем различна плоскост. Освен смях и забавление, тук прозира и това, че светът отдавна не следва правилната логика и герои като Мак и останалите „клонинги“ на автора доста добре се вписват в него.

Оценка на Книжен Петър: 4 / 5

Други ревюта:

Книголандия и едно интервю с Демил

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s